Economisirea nu este în general punctul forte al românilor și adesea ajungem să ne întrebăm, la finalul lunii, “pe ce s-au dus banii”? Acesta este motivul pentru care este important să realizăm un BUGET. Citiți în continuare ce este acesta mai exact și o serie de variante de calcul, de la cele extrem de simple, la opțiuni mai complexe ce evidențiază chiar și câți lei/oră ați câștigat în 2021.

Explicat în mod simplu, bugetul reprezintă un “plan” scris al felului în care îți vei cheltui banii. Prin buget urmărești și îți planifici cheltuielile și încasările de bani într-o lună.

Astfel, după prima lună în care am bugetat și am ținut o evidență a cheltuielilor, adesea vom fi surprinși să vedem câți bani cheltum pe lucruri care nu sunt tocmai importante.

Cum să îți faci un buget: Varianta cea mai simplă

  • Începe prin a scrie pe o hârtie, sau într-un tabel/document/fișier Excel sursele tale de venit dintr-o lună. Nu este nicio problema dacă salariul este singură ta sursă de venit, majoritatea românilor au ca singură sursă de venit propriul salariu. În funcție de propria situație, poți adauga și alte sume precum: alocații, ajutoare sociale, câștiguri din alte activități (încasări chirie, investiții, dobânzi bancare, câștiguri la jocuri de noroc, vânzări obiecte personale, etc.).
  • Realizează o lista a cheltuielilor pe care le ai, începând cu cele mai importante și lăsând la final cheltuielile cele mai puțin importante.
  • Calculează totalul banilor pe care îi primești/încasezi într-o lună. Calculează totalul banilor pe care în mod normal îi cheltuiești într-o lună.
  • Dacă suma banilor primiți/încasați este mai mare decât cea a banilor cheltuiți, înseamnă că poți economisi sau cheltui mai mult. Dacă însă suma cheltuielilor este mai mare decât cea a banilor primiți/încasați, este timpul să reduci cheltuielile pe care le ai cu produse mai puțin necesare.
  • La finalul lunii, aruncă o privire pe veniturile și cheltuielile tale și ajustează-ți bugetul corespunzător, ideal fiind să reduci cheltuielile pentru produse sau servicii care nu îți sunt esențiale.

Cum să îți faci un buget: Varianta aplicațiilor mobile de gestionare a banilor

Pentru cei care vor mai mult decât o listă de venituri și cheltuieli pe hârtie, există aplicațiile mobile. Google Play și App Store-ul Apple oferă numeroase aplicații gratuite sau plătite care te pot ajuta să păstrezi o evidență mai bună a cheltuielilor.

O mică problema pentru utilizatorii români constă în faptul că majoritatea aplicațiilor nu sunt construite luând în calcul specificul utilizatorilor români (nu există menu în limba română, valutele folosite sunt doar euro/dolar, etc).

Trecând peste această inconveniență, iată mai jos o listă cu aplicațiile de buget personal cele mai descărcate și care au primit cele mai bune calificative din partea utilizatorilor.

Buget personal - fișier excel descărcabil

Dacă vrei să păstrezi o evidență mai bună a veniturilor și cheltuielilor, însă totodată ești nemulțumit de aplicațiile de finanțe persoane, poți încerca opțiunea unui spreadsheet Excel ce poate fi cu ușurință folosit pentru a identifica obiceiurile bune și proaste când vine vorba de finanțele personale (vezi un preview în fotografia atașată. Fișierul poate fi descărcat la linkul de mai jos).

Fișierul poate fi accesat/copiat/descărcat via Google Docs, la ACEST LINK.

NU încerca să editezi direct fișierul în Google Docs, ci folosește opțiunea “Fișier > Faceți o copie…” sau “Fișier > Descărcați > Microsoft Excel”.

Cum se completează:

  • Fiecare rând reprezintă o zi a anului 2021, iar ceea ce trebuie să faci este să completezi cheltuielile (dacă este cazul în ziua respectivă) într-una dintre cele șase celule aferente fiecărei zi (coloanele C – H ).
  • Al doilea și ultim lucru pe care trebuie să îl faceți este să completați Veniturile și Sumele Economisite/Investitite cel puțin o dată pe lună (coloanele N și O).
  • Dacă de exemplu în ianuarie aveți un salariu total de 2.000 de lei, completați respectivă suma în ziua încasării în coloana “Venit” (coloana N). Dacă în respectiva lună ați și reușit să economisiți, să zicem, 100 de lei, completați respectivă suma în coloana “Cont de economii/investiții” (coloana O).
  • Toate celelalte secțiuni ale tabelului se vor autocompleta în funcție de cheltuielile și veniturile pe care le aveți în fiecare lună.

Note și explicații:

  • Între secțiunea de cheltuieli și cea de venituri (coloana J) veți putea vedea o evidență a cheltuielilor totale pe care le-ați avut la fiecare categorie în luna respectivă, precum și cheltuielile totale din acea lună.
  • După secțiunea de venituri și economii (coloana P) veți regăsi câteva statistici cu privire la respectiva lună: câți lei/ora ați câștigat (presupunând că lucrați după un program standard de 8 ore/zi și 5 zile/săptămână), cât ați economisit în acea lună, veniturile totale din acea lună, precum și câștigul sau pierderea netă din acea lună (venituri – cheltuieli lunare).
  • Completarea coloanei “Sursă bani” (coloana M) este opțională. Personal, aici prefer să trec sursa venitului din acea lună (de exemplu: salariu, câștiguri din dobânda bancară, investiții, jocuri de noroc, bonusuri primite, restituiri de bani, etc)
  • La finalul tabelului (rândurile 370 – 395) veți găsi mai multe statistici despre veniturile, economiile și cheltuielile din anul 2021. Tot aici veți putea să vă stabiliți și o țintă de economii pe care vreți să o atingeți anul acesta și veți putea vedea în timp real cât de aproape sunteți de atingerea acesteia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri