Perioadele de criză, precum pandemia sau războiul, aduc cu ele teama care se oglindește și în deciziile financiare pe care le facem. Cum reduci temperatura emoțiilor financiare? Cum faci să iei decizii responsabile? Și... de ce nu ar trebui să cauți pe Instagram răspuns la problemele tale financiare?

De la primele cazuri semnalate în pandemie, până la primele știri venite din conflictul de la graniță, teama a fost sentimentul general care ne-a marcat în ultima perioadă. Cu toate că pare că ne afectează doar emoțional, teama este și unul dintre dușmanii banilor tăi. Anca Păcurar, psihoterapeut certificat de Asociația Europeană de Psihoterapie, vorbește într-un interviu acordat wall-street.ro despre cum să nu iei decizii financiare impulsive în situații de criză.

S-a terminat pandemia și oamenii sunt dispuși să dea oricât pe orice, uneori pentru a-și umfla ego-ul

Oamenii au predilecția să adopte un comportament de tip yo-yo: pe deoparte pot avea frici absolute, pe de altă parte pot avea un optimism nejustificat.

„S-a terminat pandemia și oamenii sunt dispuși să dea oricât pe orice. Ei au senzația că dacă fac acest lucru e și un fel de umflare a egoului, fiindcă dacă faci asta îți oferă sentimentul că ești un om care a reușit în viață și care își permite să dea banii pe un bilet de avion excesiv de scump. Atunci când oamenii au bani simt că parcă îi arde buzunarul și au tendința să îi cheltuiască”, a declarat Anca Păcurar.

Ce faci când panica financiară te cuprinde? „Aplică regula de 10 secunde: Poți să țipi, dar nu poți să-ți vinzi casa”

O recomandare pentru situațiile de criză este aplicarea regulii de 10 secunde.

„În momentul în care ești într-o perioadă de haos e indicat să iei decizii pe care le poți aplica în 10 secunde. În 10 secunde poți să țipi, să plângi, să dai telefoane dar nu poți să-ți vinzi casa”, subliniază psihoterapeutul.

Într-o situație de criză cel mai înțelept este ca înainte să luăm o decizie importantă să facem activități care să ne restabilească liniștea.

În perioada de conflict am remarcat inițial că foarte mulți români căutau pe Instagram soluții financiare. Oamenii nu se duc tot timpul la sursa profesionistă.

Anca Păcurar, psihoterapeut

„Un corp relaxat nu produce gânduri anxioase. Atunci când ai panici financiare, cu toate că pare contraintuitiv, mai bine faci sport, yoga sau ce te ajută ca să-ți scazi emoționalitatea ca să-ți dai seama dacă într-adevăr ești într-o situație de risc financiar sau e doar în mintea ta. Creierul nu face diferența între un risc real și un risc imaginar”, adaugă Anca Păcurar.

Cine are o educație financiară mai solidă: Românii marcați de „economisirea” din comunism sau tinerii născuți cu telefonul în mână?

Chiar dacă există o cutumă socială care cataloghează tinerii ca fiind iresponsabili, din punct de vedere financiar, ei sunt adesea mai educați decât proprii părinții.

„Cred că în zilele noastre copii trăiesc mult mai conștient și au acces la informații, inclusiv la cele financiare și atunci devine parte din dezvoltarea și independența lor. Pentru ei, banii înseamnă independență. Ca să responsabilizăm financiar copiii, e important ca banii să nu le pervertească interesul natural față de activități. Dacă, de exemplu, un copil și-a dat toți banii primiți de sărbători pe o jucărie va ști că mai așteaptă un an pâna la următorii bani”, explică Anca Păcurar

Oamenii nu vin la terapie pentru o temere financiară, ci pentru o temere în general

Anca Păcurar, psihoterapeut

Temerea financiară este doar un simptom al temerii pe care o persoană o are în general.

Un studiu realizat de Erste Asset Management, în colaborare cu firma de cercetare D&D Research, a comparat riscurile financiare resimțite de români înainte și după pandemie. Dacă înainte de pandemie doar 6,9% dintre respondenți considerau că riscurile lor financiare sunt foarte mari, această pondere a crescut semnificativ în 2021/începutul lui 2022 când 25,1% au spus că resimt foarte mult acest risc.

„Oamenii nu vin pentru temere financiară, ci pentru temere. La fel se întâmplă și atunci când avem probleme de alimentație. De exemplu, mâncăm prea mult pentru că ne este frică de faptul că ne va fi foame sau că nu vom mai avea mâncare. În felul acesta, de multe ori, dacă nu rezolvăm partea de temere s-ar putea să rămânem cu un comportament impulsiv și riscant”, a declarat Anca Păcurar, psihoterapeut.

Sursă: Erste Asset Management

„Nu înseamnă că dacă o să economisesc o să mă plictisesc”

Unul dintre motivele invocate de oameni ca să nu economisească este că nu vor să renunțele la plăcerile lor, dar acestea nu se exclud:

„Mi se pare că e o scuză a celor care nu economisesc: faptul că nu vor să renunțe la plăceri, dar de fapt, aceste lucruri nu se exclud”, a declarat Anca Păcurar.

Chiar dacă termenul de rutină a primit o conotație negativă, fiind asociat cu plictiseala, aceasta pare să fie unul dintre cele mai sănătoase sfaturi financiare.

„Ideea e să-ți creezi o rutină, așa funcționează sănătos un om. Toate recomandările din domeniile care se ocupă de educația oamenilor merg pe ideea de rutină: nutriționistul merge pe ideea de rutină în diete, antrenorul în sport. La fel e și pe partea financiară, din moment ce ți-ai creat o rutină ești mai puțin vulnerabil la impulsivitate și la reacții riscante. Rutina înseamnă predictibilitate, nu înseamnă că dacă o să economisesc o să mă plictisesc”, concluzionează Anca Păcurar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri