Chiar dacă din punct de vedere material se află teoretic pe pierdere, românii au ieșit câștigați la nivel de educație financiară în urma încercărilor la care i-a pus pandemia și îndeosebi actuala situație economică dificilă, în care sunt prinși între ratele mai mari la bancă și inflația agresivă. Față de perioadele anterioare, acum se poate purta un dialog în adevăratul sens al cuvântului între românii cu credite sau interesați de credite și consultanții din bănci, potrivit Ancăi Nuțiu, Director Executiv Retail la BRD.

Dacă pandemia „și-a făcut treaba” în a-i determina pe români să pună bani deoparte, pentru că nu au mai putut să îi cheltuie pe vacanțe și ieșiri în oraș, actuala criză a prețurilor și a dobânzilor bancare este al doilea pas al educației financiare informale a românilor.

Aceasta i-a făcut pe români să se intereseze mai mult de mecanismele din spatele creditelor și despre aspectele care influențează aceste credite și care pot avea efecte asupra întregii perioade de rambursare. Totodată, românii sunt mai atenți atunci când discută cu consultanții din bănci.

„Am văzut o creștere a nivelului de înțelegere financiară a clienților. Știm că au fost în trecut discuții pe marginea contractelor abuzive, clienți prinși în diferite capcane. Clienții sunt atenți la contracte, le explicăm clauzele contractuale, le înțeleg, înțeleg mai bine și sunt mai atenți în discuțiile cu consilierul bancar”, a declarat Anca Nuțiu într-un interviu exclusiv pentru wall-street.ro.

Creșterea nivelului de înțelegere a românilor în general este un avantaj și pentru bănci, pentru că în felul acesta comunicarea devine mai eficientă și clienții pot exprima și obține cu mai multă ușurință ceea ce își doresc.

„În momentul de față clienții sunt mult mai atenți și o spun cu bucurie, pentru că este foarte bine să ai în discuție un partener care să înțeleagă, un partener educat, pentru că atunci ceea ce încercăm să transmitem este înțeles”, a spus Anca Nuțiu.

În final, desigur, clientul ia decizia pe care o consideră cea mai bună pentru el, dar este un dialog. Aș spune că este și meritul băncilor în creșterea educației clienților pentru că știm că în toți acești ani s-au făcut eforturi

Ancăi Nuțiu, Director Executiv Retail, BRD

Citește și: Expert financiar: Șocul inflației vine și cu o parte bună – alarma că nevoia de educație financiară este acută

Românii trebuie să gândească pe termen lung atunci când iau decizii financiare

În ce privește zona de împrumuturi bancare, scumpirea creditelor de către Banca Națională, în luptă cu inflația, i-a făcut pe români să înțeleagă că este esențial, pentru a se proteja financiar atunci când își iau credit, să își facă calculele pe termen lung.

Una dintre variantele pentru protecție în acest sens este contractarea din start a unui credit cu dobândă fixă, a căror rată nu se poate schimba în funcție de indicii ROBOR și IRCC, care suferă direct de pe urma fiecărei mișcpri de politică monetară a BNR.

Această poziționare prudentă poate fi umbrită de atracția pentru un credit cu dobândă variabilă, care de regulă pornește cu o rată mai mică decât la creditele cu dobândă fixă. În schimb, creditele cu dobândă variabilă sunt susceptibile mișcărilor indicilor ROBOR și IRCC, care au fluctuat puternic în ultima perioadă, care pot duce rata lunară mult mai sus decât în cazul creditelor fixe.

Anterior situației prezente, cu inflație mare, în România se vorbea despre dobânzi minime istorice și era foarte atractiv un credit cu dobândă variabilă, fiindcă indicii erau foarte jos, iar ratele la aceste credite erau, firesc, mai mici decât cele fixe

Ancăi Nuțiu, Director Executiv Retail, BRD

Cu toate acestea, atunci când o perspectivă este foarte atractivă în materie de bani și creditare, trebuie avut mereu în vedere că vine și cu un dezavantaj, așa cum se întâmplă deseori în viață.

„În ultimele luni, clienții au fost mai atenți și am văzut o schimbare majoră în acordarea creditului către dobânda fixă”, a spus Nuțiu pentru wall-street.ro.

În martie, BRD a vândut doar 16% dintre creditele ipotecare vândute pe varianta cu dobândă variabilă, clienții au preferat dobândă fixă pe opt ani, în care stau liniștiți în fața oricărei fluctuații a politicii monetare.

„Chiar și în acel moment, noi am avut oferte de dobânde fixe și stăteam de vorbă cu clienții și le explicăm diferența. Într-o primă fază poate să pară mai atractiv un credit cu dobândă variabilă, dar trebuie să privim în viitor, în perspectivă”, a explicat Anca Nuțiu.

Lecția pe care trebuie să o învățăm astăzi trebuie să fie să privim în perspectivă

Ancăi Nuțiu, Director Executiv Retail, BRD

Românii trec și printr-o modificare a priorităților

Înainte de pandemie și de actuala criză a prețurilor, comportamentul de creditare al românilor nu arăta prudență și era concentrat pe a obține, fără chibzuirea consecințelor și compararea variantelor, dar acum lucrurile s-au schimbat.

A fost o perioadă în trecut când obiectivul principal al clientului era să își cumpere ce își dorește, restul nu mai conta, cât este dobânda, care e valuta, în cât timp rambursează. Clientul avea în minte să-și cumpere o mașină, să plece într-o vacanță și pentru el doar asta conta

Ancăi Nuțiu, Director Executiv Retail, BRD

„Fiecare etapă traversată de-a lungul anilor a adus lecții și bancherilor, dar și pentru clienți, mai dureroase sau nu, important este că am învățat din aceste experiențe”, a declarat Nuțiu.

Un bun exemplu este creditarea în valută, mai ales în valutele exotice, care a scăzut foarte mult și s-a dus înspre zona de lei, a explicat Anca Nuțiu. Ea s-a referit la faptul că, față de ce se întâmpla în urmă cu un deceniu, când românii erau atrași de creditele în valute, pentru că acestea aveau dobânzile mai mici, în prezent s-a înțeles că aceste avantaje aduc după sine riscuri.

Un astfel de caz a fost situația împrumuturilor în franci elvețieni, care s-au apreciat puternic față de leu, în urmă cu un deceniu, monedă în care majoritatea românilor își primesc salariile. În urma acelor pierderi au înțeles că varianta cea mai bună de creditare este cea în care își încasează veniturile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri