Șocul prețurilor mari, care afectează viața tuturor românilor, are totuși o parte pozitivă, pentru că îi face pe oameni să își dea seama de nevoia stringentă de a se educa pe planul cunoștințelor și abilităților financiare. Pandemia și-a avut și ea rolul ei aici, pentru că i-a făcut pe oameni să economisească bani și unii au început să se intereseze cum pot să îi investească pentru a-i înmulți, potrivit lui Andrei Perianu, expert financiar și cofondator al platformei Bankata.

Inflația a zdruncinat serios puterea de cumpărare a veniturilor românilor după mai multe creșteri succesive în ultima perioadă, în care a ajuns la un record de 10,2% în martie. O perspectivă și mai rea este că acest record va fi, probabil, depășit în lunile următoare, potrivit analiștilor și băncii centrale.

Chiar și așa, expertul consideră că putem vedea și o parte pozitivă în valul de scumpiri, care îi obligă pe mulți români să se trezească la realitate și să investească în propria educație financiară, pentru a putea face față scumpirilor și altor dificultăți economice.

Partea bună cu inflația este că provoacă o schimbare care ne determină să luăm decizii legate de finanțele personale

Andrei Perianu, cofondator Bankata

Studiile de până acum au arătat că românii stau cel mai prost la capitolul educație financiară dintre țările Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că dificultățile economice, venite cu scumpirile mari la produse alimentare și la facturile la gaz și curent electric, i-au luat pe români prin surprindere. Astfel că felul în care reacționează la acestea nu poate să fie prea eficient.

Oameni complet dezinteresați de buget și economisire încep să deschidă ochii

Ideea că inflația este un semnal de alarmă stimulativ pentru români nu este doar o speculație, iar Andrei Perianu spune din experiența personală că mulți dintre clienții săi de la Bankata, platformă de agregare a produselor financiare din România, sunt mai interesați în prezent de cum le afectează inflația veniturile.

„Clienții noștri sau alți oameni apropiați de Bankata vin și ne întreabă de inflație. Oamenii în general se gândesc la ea, își dau seama că le afectează viețile, portofoliul și banii. Parte bună a acestui lucru este că sunt mult mai conștienți de banii lor”, a declarat Andrei Perianu într-un interviu wall-street.ro.

Nu doar clienții Bankata, ci chiar și apropiații expertului financiar încep să se informeze mai mult de acest capitol, deși recunosc că până acum erau complet dezinteresați.

Îmi spun și apropiați că până acum doi ani nu aveau niciun fel de educație financiară, zero, nu-i interesa, nu se uitau la niciun buget, nu se gândeau să ia vreo decizie

Andrei Perianu, cofondator Bankata

Românii au început și să caute să investească, problema este majoritatea nu au banii necesari

Inflația a făcut BNR să scumpească creditele și acest lucru nu este decât un adaos la greutățile românilor care trebuie să plătească rate lunare, dar în același timp îi face cu atât mai atenți la buget și la cheltuieli.

Citește și: Expert financiar: Ce ar avea de câștigat românii cu credite dacă fac rocada ROBOR-IRCC

„Oamenii se uită din ce în ce mai mult să investească banii pentru a avea un randament sau pentru a nu fi afectați de scumpiri, că sunt ele la facturile de încălzire sau la carburanți; le cresc ratele și deci încep să își reorganizeze bugetul”, a spus Andrei Perianu.

Pentru a fi capabil să investească, românul ar avea nevoie să aibă și bani pe care să îi poată dedica activității speculative, dincolo de abilități. În acest moment, asta este o mare problemă pentru oamenii din țara noastră, având în vedere că 65% nu pot să pună nimic deoparte, după cum a arătat un studiu de la începutul anului 2022.

Cum arată studiile în străinătate în comparație cu România

Perianu spune că românii ar trebui să se străduiască să își crească aptitudinile personale, pentru că salariul este în general o reflectare a acestora. Educația este, în acest sens, cel mai important ajutor.

„Noi promovăm zona de împrumuturi personale care să genereze îmbunătățirea vieții persoanelor. Cea mai importantă modalitate prin care poți să faci asta este să investești în educația ta, a familiei, care îți va genera apoi venituri crescute”, a declarat expertul financiar.

Citește și: 67% dintre părinți consideră că educația antreprenorială ar trebui începută de la 7 ani

Absolvent al unui program universitar din Marea Britanie, Perianu spune că, la capitolul cunoaștere, nivelul din ASE nu este diferit de cel din Marea Britanie, însă că lucrurile diferă la nivel de rigoare cu care sunt tratate studiul și examenele, precum și la nivelul infrastructurii, care este mult mai actualizată.

Este același conținut educațional la britanici cu ce găsești la noi, nu știu ei nimic în plus față de noi, care ne-am adaptat cu viteză. Acolo lucrurile sunt mai stricte și nu poți să ieși din ele, este o coerență mai mare. Nu poți să împingi deadline-uri și examene, ai reguli mai clare și nimeni nu poate să iasă din ele

Andrei Perianu, cofondator Bankata

Aceste lucruri sunt în strânsă legătură cu felul de a fi al oamenilor de acolo față de cei din România, pentru că și în universitățile din țara noastră există reguli, însă nu sunt privite și tratate la fel de riguros, în viziunea lui Perianu, care recomandă studiile în străinătate.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri