Românii au devenit mai responsabili din punct de vedere financiar în ultimul timp, așa că majoritatea știu că au nevoie de „bani albi pentru zile negre”, însă doar o mică parte reușește să economisească încât să construiască un fond de urgență. Când vorbim despre cele mai „temute cheltuieli” românii se îngrijorează să nu se îmbolnăvească sau să nu fie chemați la nunți.

Se tem românii de invitațiile la nuntă mai tare decât un telefon de la doctor? Cu toate că dimensiunea psihologică este una complet diferită, șocul financiar are aproape același impact pentru români. Conform unui studiu BCR*, cele mai frecvente situații neprevăzute care pot destabiliza bugetul românilor sunt problemele de sănătate (65%), defectarea autoturismului (57%) și nunțile/botezurile (53%).

*Studiul Cult Market Research a fost realizat la cererea BCR, în perioada august – septembrie 2023, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, format din angajați full-time, cu vârste cuprinse între 30 – 45 de ani, din mediul urban și rural.

Când vorbim despre ce înseamnă o „pagubă” financiară, cei mai mulți dintre români (36%) spun că nu pot să își revină dacă trebuie să scoată din buzunar mai mult de 1.000 de euro. Pentru mulți dintre compatrioți, chiar și o cheltuială mai mică îi destabilizează, 17% au probleme să-și revină financiar după o sumă cuprinsă între 100 și 300 de euro.

Sursă foto: BCR/Cult Market Research

Românii de la țară economisesc mai mult decât orășenii, doar că bagă banii în pământ, nu la bancă

Studiul mai arată cu 48% dintre persoanele care locuiesc în mediul urban reușesc să strângă bani, pe când în mediul rural doar 38% pot face acest lucru. Cu toate acestea, profilul de eonomisire al românilor este mai dezvoltat în mediul rural, chiar dacă nu vedem neapărat acest lucru în studii. Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking BCR explică că nu vedem acest lucru în cifre fiindcă românii de la țară nu își depun banii în bancă, ci preferă să îi ține la saltea sau să îi investească în pământ.

Economisirea este mai dezvoltată în mediul rural, însă profilul de economisire este unul diferit. În general, oamenii de la țară țin banii în casă, iar atunci când investesc, cumpără pământ. Problema cu banii ținuți la saltea este că aceștia nu au o protecție față de inflație, așa că cei care investesc în jurul casei sunt mai salvați”, a declarat Dana Dima.

Când vine vorba de economisire, scopul principal pentru majoritatea românilor este crearea unui fond de urgență (75%). Totuși, 58% dintre cei care nu reușesc să pună bani deoparte declară că și-ar dori să implementeze un plan de economisire lunar.

Sursă foto: BCR/Cult Market Research

Grijile financiare pot modifica funcționarea creierului: „E ca și cum ai plăti o taxă cognitivă pentru faptul că eşti sărac”

Stresul financiar și anxietatea legată de bani pot duce la creșterea nivelurilor de cortizol, hormonul stresului, a declarat psihoterapeurul Mirela Oprea. Acest dezechilibru hormonal poate afecta funcționarea cognitivă, capacitatea de luare a deciziilor și memoria. Persoanele afectate pot avea dificultăți în concentrare, învățare și rezolvarea problemelor.

„Cele mai simple decizii pot să apară foarte complicate, ca şi cum ai plăti o taxă cognitivă pentru faptul că eşti sărac. Pentru a rezolva acest lucru avem nevoie, în primul rând, de educaţie financiară, care poate să joace un rol crucial în reducerea anxietății. Terapia financiară este o formă de terapie specializată care se concentrează pe aspectele emoționale, comportamentale și cognitive ale gestionării finanțelor personale și a deciziilor financiare”, a declarat psihoterapeurul Mirela Oprea.

Aceasta afirmă că banii sunt principalul obstacol în calea realizării aspiraţiilor oamenilor şi principalul motiv de îngrijorare. Mai mult, lipsa banilor este motivul pentru care îşi amână la infinit acele proiecte speciale, care le-ar putea schimba cu adevărat viaţa.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri