28 Octombrie 2009

Ce poti face cu 3.000 de lei la Bursa?

Investitia la bursa presupune bani, cunostinte si o strategie investitionala. Multi investitori incepatori sunt tentati de mirajul castigurilor rapide si fac greseli ce ii pot costa intreg portofoliul. Specialistii consultati de Wall-Street analizeaza ce poti face cu 3.000 de lei pe piata de capital romaneasca, recomanda actiuni, abordari si dau sfaturi pentru a evita cele mai frecvente greseli.

Actiunile lichide sunt de preferat

In piata romaneasca de capital, suma minima acceptata de majoritatea firmelor de brokeraj pentru inceperea unei investitii este de 3.000 de lei. Desi acesti bani nu permit o diversificare extrem de mare a portofoliului, ei pot fi plasati cu atentie si pot aduce randamente importante.

Brokerii si analistii intervievati de Wall-Street le recomanda investitorilor incepatori sa-si plaseze capitalul, in general, in titlurile cele mai lichide si cele incluse in indicii BET, BET-FI si BET-XT.

Specific, pentru un apetit la risc ridicat, Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest, recomanda investitorilor actiunile companiilor exclusiv din segmentul financiar-bancar, care au oferit in 2009 printre cele mai ridicate randamente.

Pentru un apetit la risc mai redus, portofoliul poate fi impartit intre companiile din sectorul de utilitati si energie – Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Petrom (SNP) -, si societati din segmentul financiar si cel farmaceutic – Antibiotice (ATB), Zentiva (SCD), Biofarm (BIO). “Ponderea intre cele trei tipuri de sectoare ramane la latitudinea investitorilor in functie de gradul de risc asumat”, explica Aldea.

Totusi, reprezentantul Intercapital recomanda o impartire de 30% din capital in actiuni din utilitati si energie, 20% in sectorul farma si 50% in financiar bancar, luand in considerare un portofoliu pe termen mediu si un nivel de risc mediu.

In functie de durata planului investitional, Andrei Radulescu, analist la Target Capital, recomanda pe termen scurt o structura de portofoliu in care sa predomine lichiditatile si investitiile in obligatiuni, din cauza incertitudinilor din plan intern si extern care planeaza asupra Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru termen mediu si lung, analistul propune un portofoliu in care sa predomine actiunile, de exemplu cele din sectorul energetic – Prospectiuni (PRSN), Petrom, Transgaz, Armax Gaz (ARAX), Upet (UPET), Condmag (COMI) -, cele din industria alimentara – Nutricom (NUTE), Avicola Buzau (AVZU), Argus (ARGU) -, anumite titluri din industria prelucratoare - Azomures (AZO), Aerostar (ARS), Ecopack (AMCP), Santierul Naval Orsova (SNO) -, dar si actiuni din sectorul farmaceutic – Zentiva.

“Inceputul pentru un investitor intotdeauna este greoi, deoarece e nevoie de acomodare si adaptare la piata in care investeste. Pentru un investitor incepator recomand sa studieze foarte bine inainte si sa se asigure ca intelege riscurile pe care si le asuma”, subliniaza Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

Pentru o suma de 3.000 lei, Necula recomanda mai mult de trei companii, deoarece investitia in multe societati duce la o impartire nesemnificativa a capitalului, sustine el.

Razvan Pasol - Despre cum sa incepi la Bursa



Strategii de investitii recomandate

Desi pentru suma de 3.000 lei o strategie si un management al riscului este destul de greu de facut, deoarece nu este suficienta pentru mobilitate si flexibilitate in tranzactii, Gabriel Necula (foto) afirma ca cele mai permisive planificari sunt cele in care se cumpara la nivele suport importante, iar apoi se merge cu trendul pana cand intervin semnale de vanzare.

“Aceasta strategie se poate aplica folosind analiza tehnica, pe care un investitor care doreste sa intre la Bursa ar trebui sa o cunoasca cel putin la nivelul de baza”, explica brokerul Prime Transaction.

Radulescu recomanda o atitudine "wait and see“(asteapta si vezi) pentru investitiile pe termen scurt, asteptandu-se la corectii, dupa incheierea sezonului de raportari financiare ale companiilor din Statele Unite.

“Consider ca trebui asteptate semnale clare cu privire la noul ciclu al economiei mondiale si in momentul in care va deveni limpede ca ne indreptam spre o crestere globala recomand o strategie agresiva”, este de parere Andrei Radulescu.

Aldea sustine ca in cazul unui portofoliu cu un grad de risc ridicat, ar trebui avuta in vedere o investitie pe termen scurt-mediu, afirmand ca societatile care au avut randamentele cele mai bune in acest an au fost tocmai acelea cu cele mai mari pierderi in 2008.

“Strategia cea mai adecvata pentru momentul actual pare sa fie cea pe termen mediu, pentru a se valorifica la maxim trendul actual de crestere, dar si pentru a se evita posibilele randamente negative pe o evolutie descendenta”, explica brokerul Intercapital Invest.

Totodata, in cazul investitiilor care au o pondere ridicata pe segmentul utilitatilor sau energiei, Gabriel Aldea spune ca implicarea poate fi mult mai redusa, deoarece aceste companii au evolutii mai putin volatile in timp.

Greseli care ar trebui evitate

Multe dintre greselile pe care investitorii le fac dupa ce intra pe piata de capital romaneasca sunt strans legate de defectele umane: agresivitatea, lacomia, optimismul exagerat, lipsa de cunostinte si disciplina.

“Printre greselile care trebuie evitate de la inceput cele mai importante sunt agresivitatea sau lacomia, mai ales in contextul incertitudinilor actuale, atat pe plan international, dar si pe plan intern”, afirma analistul Target Capital.

Mai mult, el subliniaza ca orice investitor de pe piata locala trebuie sa ia in considerare foarte mult climatul macroeconomic si bursier mondial si abia apoi pe cel intern. “Totodata, investitorii trebuie sa fie atenti la toate informatiile care apar cu privire la companiile la care a decis sa investeasca”, explica Radulescu (foto).

Brokerul de la Prime Transaction sustine ca prima greseala care se face la inceput este faptul ca investitorii considera ca Bursa poate aduce doar randamente pozitive si ca poate obtine doar castiguri. “Fiecare investitor trebuie sa aiba o strategie bazata pe disciplina pentru a realiza plasamente reusite, o greseala fiind tranzactionarea haotica fara un rationament logic in prealabil”, declara el.

Printre greselile pe care le fac investitorii la inceput, Aldea mentioneaza ca sunt atrasi de companiile nelichide cu cresteri spectaculoase, iar cand investesc in astfel de companii raman captivi un termen lung.

De asemenea, brokerul de la Intercapital mai afirma ca investitorii urmaresc evolutia portofoliului pe termen foarte scurt si fie marcheaza profitul prea repede, fie marcheaza pierderi, intr-o situatie nefavorabila pe termen scurt.

O alta greseala notabila este ca investitorii considera ca profitul se poate obtine foarte usor la bursa deoarece obtin randamente pozitive pe termen scurt. “Ca urmare cresc exponential investitiile fara a constientiza si posibilitatea pierderilor. In momentul aparitiei inevitabile a pierderilor se sperie – este momentul cand o parte dintre ei renunta la investitiile la bursa”, conchide Gabriel Aldea.

10 sfaturi pentru o investitie pe termen lung de succes




Citeste si