In pietele financiare nu exista reguli stricte care sa defineasca o investitie perfecta, dar sunt cateva principii generale care trebuie respectate. Investopedia.com a facut o selectie a celor mai importante 10 reguli care ar putea ajuta investitorii sa isi modeleze mai bine portofoliul pe termen lung. Desi principiile sunt generale, ele nu sunt stricte, avand exceptii si fluctuatii particulare.
1. Vindeti companiile slabe si pastrati castigatorii

De-a lungul timpului, investitorii au facut profituri din vanzarea activelor care s-au apreciat si au pastrat titlurile in scadere, in speranta unui rebound.

Daca un investitor nu reuseste sa vada momentul cand trebuie sa renunte la companiile slabe, este posibil sa vada cum acea actiune ajunge sa valoreze aproape nimic.

Desigur, ideea de a pastra actiunile profitabile si de a le vinde pe celelalte suna bine in teorie, dar este greu de aplicat.

2. Nu vana ponturile altora

Chiar daca primesti un pont de la frate, vecin sau chiar de la broker, nu inseamna ca este universal valabil.

Cand faci o investitie, este important sa fii sigur de motive: fa singur analiza companiei inainte sa iei decizia de a investi bani in ea.

Cu putin noroc, si ponturile se pot dovedi profitabile, dar nu te vor ajuta niciodata sa devii un investitor bine informat, o conditie esentiala a profitabilitatii in timp a portofoliului.

3. Nu te panica pentru lucruri marunte


Ca un investitor pe termen lung, nu trebuie sa disperi cand portofoliul tau are anumite fluctuatii de scurta durata, ci trebuie sa ai privire de ansamblu.

Aminteste-ti sa fii increzator in calitatea investitiilor tale decat sa te enervezi din cauza volatilitatii inevitabile.

Speculatorii folosesc fluctuatile intra-day pentru a castiga bani, dar viziunea unui investitor pe termen lung trebuie sa urmareasca alte miscari ale pietei (trendurile multianuale).

4. Nu supraestima indicatorul PER (Price Earnings Ratio)

De obicei, investitorii acorda prea multa atentie indicatorului PER, dar folosirea acestuia in deciziile de vanzare sau cumparare poate fi riscanta.

Acest indicator trebuie interpretat intr-un anume context si in apralel cu multe alte procese de analiza.

Asa ca un PER mic nu inseamna neaparat ca actiunea este subevaluata, asa cum un indicator mare nu implica supraevaluarea companiei.

5. Nu te lasa atras de actiunile foarte ieftine


O conceptie comuna, dar si gresita spune ca riscurile de a pierde sunt mai mici in cazul investitiilor in actiuni foarte ieftine.

Dar chiar daca investesti intr-un titlu care costa 0,1 lei care scade pana aproape de 0, sau intr-o actiune de 10 lei care are acelasi trend, pierderea va fi aceeasi, de aproape 100% din investitia initiala.

De fapt, actiunile foarte ieftine sunt poate mai riscante decat cele cu o valoare mai mare, care de obicei este mult mai bine reglementata.

6. Alege o strategie si urmeaz-o constant

Investitorii folosesc diverse metode de investitie, care aduc succes si care nu pot fi comparate.

Totusi, cand iti alegi o strategie, este recomandat sa nu o schimbi frecvent. Daca fluctuezi intre doua stiluri diferite, este posibil sa acumulezi ce e mai rau din fiecare.

Un exemplu, consacrat este Warren Buffet: Strategia sa de alegere a companiei dupa valoare a functionat zeci de ani si, in ciuda criticilor aduse de presa, l-a ajutat sa evite multe pierderi.

7. Concentreaza-te pe viitor


Poate cea mai grea parte in investiile din bursa sunt incercarile de la lua decizii bune, bazate si pe ce urmeaza sa se intample.

Este important sa retinem ca desi folosim date din trecut pentru a analiza ceva, ce urmeaza sa se intample conteaza mai mult.

8. Adopta o perspectiva pe termen lung


Profiturile mari si rapide pot deseori sa ademeneasca investitorii incepatori. Dar adoptarea unei strategii bazate pe un orizont de timp indelungat este obligatorie si esentiala pentru orice investitor.

Asta nu inseamna ca este imposibil sa castige bani din mici speculatii, dar aceste doua notiuni sunt total diferite si trebuie tratate special.

Speculatia implica riscuri diferite de ale unui investitor pe termen lung si necesita abilitati de concentrare si cunoastere.

Niciunul din aceste stiluri nu este mai bun decat celalalt, ambele au si argumente si contra-argumente.

9. Fii intotdeauna deschis la provocari

Multi giganti ai economiei au ajuns acum companii comune, in timp ce mii de emitenti mici au potential de a se transforma in blue-chips-uri.

De fapt, istoria financiara a aratat ca micii emitenti au sanse mai mari sa aiba intoarceri spectaculoase: din 1926 pana in 2001, actiunile mici din SUA au crescut in medie cu 12,17%, in timp ce titlurile din componenta indicelui S&P 500 s-au apreciat cu 10,53%.

Acest lucru nu inseamna ca portofoliul tau trebuie sa contina numai emitenti de talie mica.

10. Ai grija cu taxele, dar nu te ingrijora prea mult


Adaugarea de multe taxe este o strategie periculoasa si poate sa ii determine pe investitori sa ia devizii gresite si grabite.

Implicarea taxelor este importanta, dar trebuie sa fie pe locul doi. Principala preocupare in procesul investitional trebuie sa fie cresterea si siguranta banilor.

.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri