Achizitia unei locuinte intr-un bloc nou nu este intotdeauna o sarcina usoara, cazurile in care cumparatorul a depistat ulterior o serie de defectiuni ale constructiei fiind tot mai des intalnite. Inspectia tehnica a apartamentului poate scuti insa clientul de neplacerile mutatului intr-o locuinta cu probleme.
Atunci cand cumpara un apartament nou, clientul are dreptul sa ceara inspectia tehnica a locuintei. Astfel, daca sunt constatate abateri, el poate cere dezvoltatorului un discount sau repararea defectiunilor.

“Inspectia tehnica a unei cladiri ajuta cumparatorul unui imobil sa observe probleme pe care nu le-ar putea remarca singur, in scopul remedierii acestora. Orice defect care apare in procesul verbal de receptie cade in responsabilitatea dezvoltatorului”, afirma Raluca Laudoniu (foto), managerul diviziei building surveying in cadrul companiei Colliers International.

Inspectia tehnica a unei locuinte se poate face de catre un consultant imobiliar
, care se deplaseaza in apartamentul sau vila respectiva si analizeaza din punct de vedere tehnic toate neconformitatile, in prezenta dezvoltatorului. Se masoara inclusiv cotele, cu ajutorul unui telemetru cu laser si toate defectele sunt fotografiate, urmand ca pe baza lor sa fie intocmit un raport scris care se preda proprietarului.

Primul lucru care se verifica in cazul unei inspectii tehnice este concordanta dintre cadastru si ceea ce exista fizic, pe teren. Se controleaza finisaje, instalatii, cote, eventuale greseli de constructie sau lucrari incomplete, dar si erori care pot crea disfunctionalitati in viitor.

“Cel mai des se constata diferente de cote, inclinatia sapei, pardoseala deformata, sistemul electric deficitar, respectiv prize fara protectie sau sigurante subdimensionate, fara impamantare”, declara consultantul Colliers.

Un alt aspect important de urmarit este eficienta energetica a constructiei
. Sunt analizate solutiile pentru inchiderile si imbinarile dintre diferite elemente de constructie a anvelopei (n.r: acoperisului), sunt identificate locurile unde sunt pierderi de energie termica, precum si viciile de executie si montaj.

Depistarea infiltratiilor si verificarea sistemelor de incalzire, aerisire si climatizare sunt alte activitati din timpul inspectiei tehnice. Sunt frecvent intalnite si probleme legate de montajul deficitar, hidroizolatie sau termoizolatia cladirii.

“Pentru a evita astfel de situatii care pot duce, daca nu sunt observate la timp, la costuri suplimentare in momentul mutarii, cumparatorul poate apela la serviciul de asistenta tehnica pentru inspectia preliminara, prin intermediul caruia un inspector independent verifica daca apartamentul pe care cumparatorul il va achita in final indeplineste standardele prevazute in antecontractul de vanzare-cumparare”, a incheiat Raluca Laudoniu.

Citeste si Angajatii nepregatiti ii costa pe dezvoltatori 15% din valoarea unui proiect imobiliar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri