„Comportamentul oamenilor este dinamic si se modifica pe masura ce ei intra in perioade diferite ale vietii. Pe masura ce imbatranesc, adolescentii incep sa foloseasca mijloacele si instrumentele de comunicatii disponibile lor in acelasi fel in care o fac si adultii. Astfel, pe de o parte, ei vor continua sa foloseasca instrumentele familiare lor, cum ar fi mesajele text, Facebook sau video chat-ul, insa, pe de alta parte, pe masura ce evolueaza catre o noua etapa a vietii lor, vor simti din ce in ce mai mult nevoia sa utilizeze serviciile de voce si e-mail”, a spus Ann-Charlotte Komblad, Senior Advisor Ericsson ConsumerLab.

Studiul realizat de Ericsson a aratat ca popularitatea si utilizarea masiva a mesajelor text si a Facebook-ului a schimbat fundamental dinamica relatiilor sentimentale ale adolescentilor. Cele mai mari schimbari s-au produs in perioada de inceput a relatiilor, atunci cand cei doi incep sa se cunoasca mai bine si sa se curteze unul pe celalalt, incercand sa isi dea o prima intalnire. Multi tineri inca se intalnesc in persoana, insa studiul a aratat ca Facebook-ul functioneaza ca o platforma excelenta unde tinerii pot discuta si pot afla mai multe unul despre celalalt.

O alta schimbare dramatica a relatiilor este faptul ca schimbarea starii civile pe Facebook, indiferent ca este vorba de „intr-o relatie” sau „singur(a)”, este vazuta de prieteni ca o declaratie oficiala.

Citeste si:

SMS-urile raman alegerea preferata a tinerilor pentru momentele cand nu au suficient timp pentru o intalnire in persoana. Mesajele sunt, astfel, considerate un instrument care se integreaza usor in obiceiurile lor si care nu le perturba ritmul obisnuit de viata. Prin contrast, apelurile de voce sunt mai degraba preferate de catre adulti.

Studiul a inclus aproximativ 2.000 respondenti, un esantion reprezentativ pentru un total de 20 de milioane de persoane cu varste cuprinse intre 13 si 17 de ani din SUA, dar si din alte tari. Studiul a avut la baza si 44 de interviuri calitative.