Zona de mobile este intr-o crestere spectaculoasa in ultimii ani, iar traficul inregistrat de marea majoritate a magazinelor online a crescut si de cinci ori in ultimii doi ani datorita telefoanelor mobile cu acces la internet, iar o absenta din zona de mobile este similara cu renuntarea la o treime din posibilii clienti, sustin oficialii Google Romania.
“Exista anumite verticale in care accesul de pe mobil este intr-un procent de pana la o treime din totalul accesarilor. A nu avea o prezenta pe mobil este ca si cum ai renunta la o treime din clientii tai”, este de parere Dan Bulucea (foto), CEO-ul filialei locale Google.

Reprezentantul companiei se asteapta ca numarul magazinelor online din Romania sa creasca in urmatorul an si vede o migrare a retailului traditional catre magazine specializate in mediul virtual.

“In general exista o evolutie si o reinventare a modelelor de business. Magazinul viitorului va arata diferit fata de cel de acum. Un magazin care in prezent are o activitate exclusiv offline si-o poate imbogati prin intermediul online-ului: poate sa isi targeteze mai bine clientii si poate oferi o paleta mai larga de produse – fara sa isi piarda din atuurile care vin dintr-un magazin traditional”, sustine Bulucea.

Oficialul Google sustine ca mediul virtual reprezinta o verticala cu un foarte mare potential de crestere in anii urmatori in Romania, cu precadere in zona comertului electronic (e-Commerce), dar observa la momentul actual o diferenta intre tara noastra si statele mai dezvoltate in domeniu.

“In comparatie cu alte state suntem in urma, dar observam o tendinta accelerata de crestere. Putem vedea tendinta din alte state si observa ritmul de crestere din acestea, iar in Romania au inceput sa apara primele semnale de aliniere la nivelul tarilor mai dezvoltate”, apreciaza CEO-ul Google Romania.

Traditional vs. online: cine castiga?


In ultimii ani tot mai multe magazine si-au mutat activitatea in mediul virtual datorita numarului mare de solicitari si a tendintelor care s-au conturat in aceasta directie.

Intrebat de wall-street.ro cum vede tranzitia magazinelor traditionale spre online, Dan Bulucea nu crede ca magazinele fizice de dimensiuni mari sau medii vor disparea ci crede ca isi vor reorienta business-ul spre eficientizare.

“Cand a aparut telefonul prima data a existat o temere ca oamenii nu se vor mai intalni si nu vor mai comunica si iata ca in prezent vorbim. Acelasi efect va exista in continuare. Magazinele de dimensiuni medii sau mari nu vor disparea si nici posibilitatea de a cumpara dintr-un stoc fizic nu se va schimba – vor exista insa alternative care sa faciliteze clientului la maximum accesul la anumite servicii sau produse. Iar acest lucru se va traduce printr-o diferentiere a magazinelor nu dupa pret ci dupa serviciile si satisfacerea clientilor”, a declarat reprezentantul Google Romania.

Ce domenii vor creste si cum va arata piata de e-Commerce in 2013


Dan Bulucea priveste cu optimism piata de profil de anul viitor precizand ca exista statistici solide pentru o crestere sustinuta si in 2013.

“Crestere exista si este bine ancorata in realitate. Ne asteptam sa vedem mult mai multa inovatie, mult mai multi jucatori offline care vor incepe treptat sa puna in valoarea domeniul virtual. Online-ul este o imbinare sanatoasa intre atuurile pe care ti le da un magazin traditional si unul virtual, insa o posibila migrare decisiva a acestora catre o anumita tendinta tine in special de strategia pe care mizeaza fiecare companie in parte”, sustine Dan Bulucea.

Reprezentantul Google mai spune ca vor exista cresteri in zona de IT, zona de vanzari de flori online si in continuare vanzarile de pe segmentul Health & Beauty vor raporta evolutii spectaculoase in anul care urmeaza.

“Este o tendinta naturala globala. Totodata vad o evolutie si in zona de banking care isi va accentua prezenta in online. Va exista o interactiune tot mai mare serviciile bancare prin intermediul tehnologiei”, a mai declarat pentru wall-street.ro – Dan Bulucea.

Oficialul filialei locale Google sustine ca pot fi aplicate cu succes metodele folosite in tarile dezvoltate si in Romania, astfel ca magazinele din tara noastra sa se alinieze standardelor mondiale.

“Magazinele vor fi mai mici in offline si mai mari in Online – pot fi mult imbunatatite si pot oferi o cantitate de produse mult mai mare. Este o tendinta valabila in Romania, similara tarilor din Vest”, a precizat Bulucea.

Statistici si studii de piata


Potrivit celor mai recente date ZeroMomentOfTruth.com (ZMOT), un ghid al cumparaturilor online initiat de Google, comertul electronic prin intermediul dispozitivelor mobile a explodat in ultimii doi ani. Ceea ce in 2010 reprezenta un business cumulat de 3,5 miliarde de dolari a crescut cu pana la 91% de la un an la altul pana la 6,7 miliarde dolari in 2012 si este pe punctul de a depasi pragul de 30 de miliarde de dolari pana in 2014.

Potrivit Google, pe plan local, telefonul mobil a devenit o unealta extrem de utila in e-Commerce. Activitatea pe site-urile de profil a crescut de pana la cinci ori in ultimii doi ani, in mare parte datorita utilizarii smartphone-urilor. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in zona de restaurante (30%), cautari filme (25%) si telecom (20%).

Totodata, statisticile din tara noastra arata ca 56,8% dintre site-urile romanesti sunt detinute de publisheri straini, fiind una din consecintele procentului covarsitor de 72,8% de cautari ale utilizatorilor romani de site-uri in limba engleza, in detimentul site-urilor romanesti.

Din cele mai recente date ale companiei de cercetare Daedalus Millward Brown reiese ca circa 70% din traficul inregistrat pe zi pe un site de vanzari online este reprezentat de mai putin de 500 vizitatori unici pe zi si cele mai intense intervale in care site-urile sunt accesate sunt intre orele 18-22 (43,1%) si in prima partea a zilei, intre 9-12 (42%). Totodata, din datele companiei de cercetare mai reiese ca traficul inregistrat in ultimul an in cele 174 de magazine online chestionate a crescut cu 50%.

Mai mult decat atat, in topul cresterilor vizibilitatii site-urilor se afla optimizarea SEO (Search Engime Optimization) cu o proportie de 50%, urmata de varietatea gamei de produse (45,5%) si AdWords (42,7%). La polul opus se afla reducerea numarului produselor out of stock (9,1%), promotiile prin cupoane (2,7%) si alte activitati de marketing (8,2%).
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri