GE (NYSE: GE) a dat publicitatii un raport in care evidentiaza potentialul impact economic si de afaceri al internetului industrial in Europa. Conform documentului, „internetul industrial”, o retea globala deschisa care conecteaza oameni, date si echipamente, ar putea adauga 2.2 trilioane euro la PIB european pana in anul 2030, oferind o transformare atat de necesara economiei.

Totodata, industria ar putea economisi miliarde de euro daca internetul industrial determina o crestere chiar si de numai 1% a productivitatii anuale in urmatorii 15 ani.

Internetul industrial va permite eliminarea risipei de timp si resurse valorand miliarde de euro, in principalele industrii europene, datorita asocierii dintre echipamentele conectate la internet, diagnosticare produse, software si analitica, astfel incat operatiunile companiilor sa fie mai eficiente, mai proactive, predictive si automatizate in mod strategic.

Raportul subliniaza oportunitatile deosebite pe care le ofera internetul industrial si dezvaluie nivelul actual al risipei in principalele sectoare europene:

Sectorul medical:

• In 2012, in UE s-au cheltuit peste 1,3 trilioane euro in sectorul medical. Se estimeaza ca, la nivel global, 10% din aceste cheltuieli reprezinta o risipa din cauza ineficientei sistemului, 59% reprezentand ineficienta clinica si de operatiuni. O reducere de 1% a ineficientelor clinice si de operatiuni este echivalentul unor economii de 11 miliarde euro in urmatorii 15 ani.
Sectorul energetic:
• Economiile de 1% generate de internetul industrial doar din productia de energie pe baza de gaze naturale inseamna o economie a costurilor de combustibil de 11 miliarde euro in Europa in urmatorii 15 ani.

Sectorul aviatic:

• Sectorul european de companii aeriene comerciale cheltuieste aproximativ 35 miliarde de euro pe an pe combustibil aviatic. O economie de 1% generata de tehnologiile internetului industrial s-ar reflecta in economii de aproape 7 miliarde in ceea ce priveste costurile de combustibil in 15 ani.

Petrol si gaze:

• Reducere de 1% a cheltuielilor de capital de explorare si productie (E&P) in Europa poate duce la economii de 7 miliarde euro in 15 ani.

Transport feroviar:

• Reducere a cheltuielilor de 1% in domeniul transportului feroviar ar putea determina economii de 4,5 miliarde de euro in urmatorii 15 ani in Europa.

Raportul GE denumit „Internetul industrial – depasirea limitelor mintii umane si ale aparatelor: o perspectiva europeana”, a fost dat publicitatii in fata a 200 de lideri de companii, lideri de opinie si decidenti europeni cu experienta. Evenimentul a avut ca subiect capacitatea echipamentelor inteligente de a revolutiona eficienta si productivitatea si s-a axat pe domeniile care ar trebui abordate astfel incat potentialul internetului industrial sa se poata realiza pe deplin.
„Glontele de argint”

Carta Alba GE prezinta inovatia drept „glontele de argint” al dezbaterii economice si politice, dominate de problema austeritatii. Europa este deosebit de bine pozitionata pentru a culege roadele acestei noi revolutii tehnologice – si trebuie sa si actioneze in acest sens pentru a reconcilia nevoia unor reduceri constante ale datoriei cu necesitatea obtinerii unor cresteri mai rapide ale veniturilor.

Revolutia tehnologica si reformele structurale necesare redresarii Europei sunt strans corelate. Aceste reforme sunt acum in curs de derulare si au progresat destul de mult in directia atenuarii tensiunilor de pe piata. In acelasi timp insa, Europa se confrunta cu o crestere substantiala a cheltuielilor cu prestatiile in domenii precum pensiile si beneficiile medicale care se vor acumula si vor atinge o pondere tot mai mare a populatiei, ca urmare a procesului de imbatranire. Carta Alba precizeaza clar ca desi problema nu este specifica doar Europei, trebuie abordata eficient si urgent.

Ocazie unica pentru Europa

Cele 2,2 trilioane de euro pe care i-ar putea genera internetul industrial reprezinta aproape un sfert din dimensiunea actuala a economiei zonei euro. Se bazeaza pe ipoteza conservatoare ca Europa va putea valorifica doar jumatate din beneficiile de productivitate pe care se considera ca le va obtine SUA prin internetul industrial. Totusi, mai sunt multe de facut pentru a obtine aceste beneficii si nu numai. Carta Alba subliniaza „rigiditatile structurale de pe piete pentru forta de munca, produse si servicii” care au impiedicat adoptarea accelerata a noilor tehnologii din prima revolutie a internetului.

Europa va fi cel mai bine pozitionata pentru a-si maximiza beneficiile daca se asigura ca actioneaza concertat pentru a obtine masa critica necesara, de exemplu, realinierea investitiilor pentru integrarea rapida a noilor tehnologii in stocul de capital, pentru a construi si dezvolta baza necesara de talente, pentru a crea un cadru care sa faciliteze un flux transfrontalier al datelor sigur si simplu.

Pentru a realiza potentialul internetului industrial, Carta Alba a GE subliniaza necesitatea unui cadru de politici solid al guvernelor europene care sa permita libera circulatie a datelor intr-un mediu sigur si fiabil, fara norme si standarde diferite pentru fiecare tara si set de date. Daca nu va exista o gestionare corespunzatoare a situatiei, raportul sugereaza ca noi reglementari in domeniu ar putea deveni obstacole comerciale tarifare semnificative in calea economiei digitale. Pozitiile la nivel de excelenta in industria globala pe care le ocupa anumite companii europene le permit acestora sa valorifice avantajele internetului industrial. Revolutia va incepe cu echipamentele, inainte ca avantajele sa se extinda la intreaga economie.

Abordarea europeana a GE

Dezvoltarea unui nou set de abilitati in Europa este decisiva pentru maximizarea potentialului internetului industrial. GE isi creste numarul unitatilor deproductie software din Europa, unde detine in prezent un total de aproape 1.500 de angajati, printre care dezvoltatori de software, personal de vanzari si asistenta tehnica, sustinand proiecte cheie in sectoarele: petrol si gaze naturale, energie si medical.
GE intentioneaza sa isi extinda amprenta software in Europa. Acest demers va include numirea unui Lider European pentru Programe Software, al caui rol va consta in mobilizare echipelor din regiune, in sustinerea inovatiei si a tehnicilor de dezvoltare rapida.

Exemple de solutii de internet industrial de la GE aplicate deja includ:

Aviatica: Alitalia

Alitalia si-a propus sa introduca procese operationale mai eficiente printr-o mai clara intelegere a consumului de combustibil. Cu 145 de aeronave care opereaza 16.000 de zboruri pe luna, aeronavele Alitalia genereaza peste 15Gb de date pe luna. Divizia Flight Efficiency Services de la GE colaboreaza cu compania aeriana Alitalia inca din 2011, folosind datele pentru a identifica si a obtine o eficientizarea a consumului de combustibil.

Pana in prezent, rezultatele au fost impresionante. Alitalia a economisit 1,5% din costurile de combustibil in primul an – o economie de 15 milioane USD. In plus, datorita unei intelegeri mai clare a consumului de combustibil, Alitalia a reusit sa introduca procese operationale mai eficiente, cum ar fi realimentare „in timp util”. A reusit si sa introduca noi protocoale in pregatirea pilotilor pentru a promova proceduri de zbor mai competente.

Medical: DoseWatch

DoseWatch este un sistem automatizat de monitorizare a dozarii care controleaza nivelurile dozelor administrate pacientilor supusi radiografiilor sau scanarii tomografice computerizate. In timpul radiografiilor sau scanarilor tomografice computerizate, pacientii sunt supusi unor niveluri scazute de radiatii. Doza de radiatii face parte din compromisul acceptat de medici in vederea obtinerii unei imagini de calitate. Un nivel mai crescut la radiatiilor ar trebui sa genereze o imagine mai clara si sa permita astfel un diagnostic mai exact. Pe de alta parte, o doza foarte scazuta poate oferi o imagine de o calitate insuficienta pentru a putea pune un diagnostic. Posibilitatea controlarii nivelului dozei permite obtinerea unui echilibru intre doza si calitatea imaginii.

DoseWatch preia, urmareste si raporteaza dozele de radiatii administrate pacientilor in timpul analizelor medicale si organizeaza automat datele astfel incat managerii spitalelor sa poata monitoriza simplu si eficient dozele furnizate in institutia lor. Sistemul colecteaza date prin diverse metode – prin aparatura de imagistica, prin operatori individuali sau prin protocol, astfel incat sa poata compara si evalua doza administrata intr-o analiza medicala fata de o alta analiza efectuata in trecut.

Petrol si gaze naturale – sistemul de control al monitorizarii starii subacvatice („Colivia”)
Sistemul de control al monitorizarii starii subacvatice de la GE (cunoscut si sub numele de „Colivia”) masoara semnalele sonore si electrice emise de echipamentele subacvatice, deseori semnalizand din timp aparitia unor scurgeri si a altor probleme. „Urechea” ascultatoare, o serie de senzori intr-un dom tip „colivie” de 227 kg asezat pe fundul marii sau pe echipamentele subacvatice, a fost dezvoltata de unitatea GE Measurement and Control din Bergen, Norvegia.

Instalatia detecteaza modificarile campului magnetic generate de cabluri electrice, pompe, motoare si alte echipamente electrice dintr-un mediu subacvatic; de asemenea, poate detecta si defecte la sol sau izolari deficitare. Dispozitivul transmite informatii sonore catre o sala de comanda aflata pe apa, unde datele sunt analizate pentru a contribui la planificarea programelor de intretinere si inlocuire a pieselor.

Sistemul poate fi de 10.000 de ori mai exact decat sistemele traditionale de cantarire a masei care masoara diferentele dintre cantitatile de petrol si gaze naturale care circula prin conducte pentru a detecta scurgerile.
Sistemul de monitorizarea a starii functioneaza deja in aproximativ 130 de locatii din Marea Nordului operate de Statoil, ENI si Shell, precum si pe coasta Africii. GE l-a prezentat si clientilor americani in cadrul Conferintei de tehnologie pe mare 2013 din Houston, Texas.

Echipa GE dezvolta acum o biblioteca imensa de date cu sunetele din instalatiile subacvatice existente pentru a completa sistemul cu capacitati predictive. In prezent, oamenii de stiinta si inginerii de date de la GE lucreaza la elaborarea algoritmilor care vor permite identificarea sunetelor neobisnuite similare pe viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri