Biblionet: Peste 9.000 de persoane si-au gasit un job folosind internetul din bibliotecile publice

Peste 9.000 de persoane si-au gasit un loc de munca folosind internetul din biblioteca si participand la cursuri de resurse umane organizate in acelasi spatiu, iar peste 500.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet intr-o biblioteca publica, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campionul Digital al Romaniei la Comisia Europeana.

Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari, care se desfasoara pe o durata de cinci ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea in bibliotecile publice a tehnologiei moderne.

"In bibliotecile publice si cu ajutorul a zeci de organizatii partenere Biblionet, mii de oameni din toata tara primesc gratuit instructiuni despre benfeciile internetului si sunt ajutati sa ia legatura cu cei apropiati, sa caute produse online sau chiar sa-si lanseze propriile bloguri. Ultimele statistici ne-au aratat ca peste 9.000 de persoane si-au gasit un loc de munca folosind internetul din biblioteca si participand la cursuri de resurse umane organizate in acelasi spatiu, iar peste 500.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet intr-o biblioteca publica. Sunt statistici care arata ca interesul pentru tehnologie creste de la un an la altul, ca accesul la informatie si instruire devin tot mai importante si ca in Romania anului 2013, a fi integrat social si cetatean responsabil inseamna a fi alfabetizat digital", a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campionul Digital al Romaniei la Comisia Europeana.

Studiul Biblionet a fost realizat de Cult Market Research, pentru Fundatia IREX Romania, in perioada august - septembrie. Esantionul a inclus 3.000 de respondenti din mediul rural si urban mic, la nivel national, care folosesc serviciile bibliotecilor din programul Biblionet, o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates.

In Romania, sunt 2.876 de biblioteci in cele 41 de judete, dintre acestea, 89% sunt institutii de dimensiuni mici, localizate in mediul rural.

Citeste si:
FOTO Un portret șocant arată cum vom arăta după 25 de ani de ”work...
FOTO Cum arată Susan,...

Programul Biblionet a dotat peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare si echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet si a instruit aproape 3.000 de bibliotecari pentru a initia si asista utilizatori in accesarea informatiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Citește și
Setari Cookie-uri