Peste 75% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural si urban mic sunt alfabetizati digital, respectiv stiu sa utilizeze un calculator si sa caute informatii pe internet, dar peste 40% dintre romani nu au folosit niciodata internetul, potrivit unui studiu Biblionet, dat publicitatii de agentia Mediafax.

Studiul a fost realizat de Cult Market Research, pentru Fundatia IREX Romania, in perioada august - septembrie. Esantionul a inclus 3.000 de respondenti din mediul rural si urban mic, la nivel national, care folosesc serviciile bibliotecilor din programul Biblionet, o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates, se arata in comunicat.
Conform sursei citate, 70% dintre respondenti au declarat ca utilizeaza platforme de socializare si pot redacta si trimite email-uri fara probleme. Totodata, 31% au declarat ca fac cumparaturi online, iar 27% lucreaza cu programe specializate.
Mai mult de trei sferturi dintre respondenti considera ca vizitarea bibliotecii i-a ajutat in mare sau foarte mare masura sa-si dezvolte competentele de utilizare a calculatorului, 81% dintre acestia apreciind ca nivelul lor actual de utilizare este unul bun, respectiv foarte bun.
"In bibliotecile publice si cu ajutorul a zeci de organizatii partenere Biblionet, mii de oameni din toata tara primesc gratuit instructiuni despre benfeciile internetului si sunt ajutati sa ia legatura cu cei apropiati, sa caute produse online sau chiar sa-si lanseze propriile bloguri. Ultimele statistici ne-au aratat ca peste 9.000 de persoane si-au gasit un loc de munca folosind internetul din biblioteca si participand la cursuri de resurse umane organizate in acelasi spatiu, iar peste 500.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet intr-o biblioteca publica. Sunt statistici care arata ca interesul pentru tehnologie creste de la un an la altul, ca accesul la informatie si instruire devin tot mai importante si ca in Romania anului 2013, a fi integrat social si cetatean responsabil inseamna a fi alfabetizat digital. Peste 2.300 de biblioteci publice din Romania si zeci de mii din toata Europa sunt dovada vie a faptului ca tehnologia este un factor de insertie sociala si ca acestea pot ajuta oamenii sa dobandeasca competente digitale pentru a-si imbunatati viata", a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campionul Digital al Romaniei la Comisia Europeana.
Totusi, conform comunicatului, in Romania, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodata internetul. "Acest lucru presupune mai putine oportunitati pe piata muncii, educatie sau comunicare cu lumea, in general. Proportia populatiei nealfabetizate digital se gaseste preponderent in mediul urban mic si rural, zone in care bibliotecile publice devin resurse cheie pentru incluziunea digitala, acestea oferind gratuit numeroase servicii de instruire digitala", se mai spune in comunicat.
Potrivit comunicatului, 41% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural folosesc internetul regulat (cel putin odata pe saptamana) si 35% il folosesc frecvent (zilnic). Numai 3% acceseaza internetul de la biblioteca de cateva ori pe an si 6% aproape deloc.
Aproape 3.000 de bibliotecari din tara au fost pregatiti in cadrul programului Biblionet sa tina cursuri de utilizare a computerului si internetului pentru o alfabetizare digitala de baza. Astfel, se explica procentul de 84% dintre utilizatori care au declarat ca au fost pregatiti, respectiv ajutati de un bibliotecar pentru a utiliza mai bine calculatorul sau internetul.
In topul celor mai des invocate motive pentru utilizarea calculatorului se regasesc pastrarea relatiei cu prieteni si rude, vizionarea de filme, jocurile si dorinta de a asculta muzica. Jumatate dintre abonatii bibliotecilor, insa, doresc sa caute informatii pe subiecte specifice, iar 40% invata lucruri noi si isi efectueaza temele folosind calculatorul din biblioteca. 84% dintre respondenti au declarat ca au diversificat tipul de actiuni pe care le fac la calculator sau pe internet de cand merg la biblioteca.
Conform unui alt studiu, realizat la cererea Fundatiei Bill & Melinda Gates, in martie 2013, peste 16% dintre romani, respectiv 2,6 milioane, frecventau bibliotecile publice.
Ziua Internationala a Alfabetizarii se sarbatoreste in fiecare an pe 8 septembrie, pentru a promova importanta alfabetizarii la nivel de comunitate, societate si individ. In anul 2013, se poate vorbi despre un alt tip de alfabetizare care a devenit la fel de important ca scrisul si cititul si anume alfabetizarea digitala, se mai spune in comunicat.
Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates, in valoare totala de 26,9 milioane de dolari, pe o durata de cinci ani, si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice.
In Romania, sunt 2.876 de biblioteci in cele 41 de judete, dintre acestea, 89% sunt institutii de dimensiuni mici, localizate in mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare si echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet si a instruit aproape 3.000 de bibliotecari pentru a initia si asista utilizatori in accesarea informatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri