Importurile de flori propriu-zise (flori taiate) reprezinta doar 15% din volumul total al importurilor, dar dublu in termeni valorici. Aici se observa foarte bine asimetria dintre importuri si exporturi, Romania specializandu-se in toti acesti ani pe vanzarea de “frunze, ramuri si alte parti de plante, fara flori si fara boboci de flori, ierburi, muschi si licheni” (57% din cantitatea totala). In schimb, ponderea acestei categorii de produse in importuri, atat din punct de vedere cantitativ cat si valoric, este nesemnificativa. Cu alte cuvinte, inclusiv cand vine vorba de livrare flori Romania a perpetuat un model regretabil pe care il gasim in majoritatea celorlalte sectoare ale economiei: exportam produse ieftine si importam produse scumpe.

Structura importurilor de flori (t), 2002-2011

In intreaga perioada analizata importurile s-au ridicat la cantitatea de 370363 tone, in valoare de circa 600 milioane dolari. Ele au crescut in ritm accelerat astfel incat daca la inceputul perioadei Romania importa putin peste 11000 tone de flori (in valoare de 11 milioane dolari), in anul 2011 se cumparau din strainatate 63133 tone (in valoare de 115 milioane dolari).

Citeste si:

Principalele surse ale importurilor de flori au ramas neschimbate de-a lungul timpului, ele fiind Olanda si Ungaria, urmate la distanta semnificativa de Italia, Turcia si Germania. Achizitiile din Olanda domina practic importurile de flori, reprezentand circa 40% din valoarea acestora.

Principalele surse pentru importul de flori, 2002-2011 (%)

Sursa: Stoian Elena, Vlad Ionela Mituko, Dinu Toma Adrian, Fintineru Gina, Temocico Georgeta, „Issues connected on the trade of flowers in Romania”, Journal of Eastern Europe Research in Business and Economics vol. 13 (2013)