O echipa de profesori din cadrul Universitatii si Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti a analizat comertul international cu flori al Romaniei in ultimul deceniu, iar concluziile sunt urmatoarele. In perioada 2002-2011 schimburile externe in acest domeniu s-au situat pe un trend crescator, tendinta care insa nu a fost imprimata de volumul exporturilor, care au scazut cu 4%, ci de intensificarea importurilor, care au sporit cu 21,26%.

Importurile de flori propriu-zise (flori taiate) reprezinta doar 15% din volumul total al importurilor, dar dublu in termeni valorici. Aici se observa foarte bine asimetria dintre importuri si exporturi, Romania specializandu-se in toti acesti ani pe vanzarea de “frunze, ramuri si alte parti de plante, fara flori si fara boboci de flori, ierburi, muschi si licheni” (57% din cantitatea totala). In schimb, ponderea acestei categorii de produse in importuri, atat din punct de vedere cantitativ cat si valoric, este nesemnificativa. Cu alte cuvinte, inclusiv cand vine vorba de livrare flori Romania a perpetuat un model regretabil pe care il gasim in majoritatea celorlalte sectoare ale economiei: exportam produse ieftine si importam produse scumpe.

Structura importurilor de flori (t), 2002-2011

In intreaga perioada analizata importurile s-au ridicat la cantitatea de 370363 tone, in valoare de circa 600 milioane dolari. Ele au crescut in ritm accelerat astfel incat daca la inceputul perioadei Romania importa putin peste 11000 tone de flori (in valoare de 11 milioane dolari), in anul 2011 se cumparau din strainatate 63133 tone (in valoare de 115 milioane dolari).

Principalele surse ale importurilor de flori au ramas neschimbate de-a lungul timpului, ele fiind Olanda si Ungaria, urmate la distanta semnificativa de Italia, Turcia si Germania. Achizitiile din Olanda domina practic importurile de flori, reprezentand circa 40% din valoarea acestora.

Principalele surse pentru importul de flori, 2002-2011 (%)

Sursa: Stoian Elena, Vlad Ionela Mituko, Dinu Toma Adrian, Fintineru Gina, Temocico Georgeta, „Issues connected on the trade of flowers in Romania”, Journal of Eastern Europe Research in Business and Economics vol. 13 (2013)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri