FTTH Council Europe: Circa 100.000 de romani au Internet de banda larga prin fibra optica, cu rata de penetrare de numai 4%

Rata de adoptare a conexiunii la internet de mare viteza prin fibra optica (FTTH/B) din Europa are un ritm accelerat de crestere, inregistrand in 2013 un avans de 29% comparativ cu anul anterior. Cresterea este mult mai rapida decat cea de 15% inregistrata in anul precedent, conform celor mai recente date prezentate la Conferinta FTTH 2014 de la Stockholm.

Romania ocupa pozitia 23 in Europa, cu un numar total de 99.000 de utilizatori, respectiv 1,32% din numarul total de case dispune de o conexiune de internet in banda larga prin fibra optica. Romania a intrat in topul FTTH pe pozitia 15 in 2010, cu o rata de penetrare de 1,1% . In 2013 numarul total de utilizatori a crescut cu 10%, Internetul rapid prin fibra optica avand o rata de penetrare de 4%, sub standardele europene.
In decursul anului trecut, 13 tari din Europa au inregistrat o crestere mai mare de 30% a numarului de utilizatori FTTH/B printre care Spania (64%), Olanda (43%), Franta si Portugalia (fiecare cu 41%).
In cifre absolute, tarile lider din EU28 sunt Franta si Suedia, depasind fiecare 1,2 milioane de utilizatori FTTH/B. Rusia ramane in frunte cu aproape 9 milioane de utilizatori (din care 1,4 milioane au fost adaugati in 2013), in timp ce Ucraina are 1,3 milioane utilizatori, iar Turcia 1,1 milioane.
In afara Europei, China si Japonia sunt lideri mondiali incontestabili, cu 37 milioane si respectiv 24,7 milioane de abonati FTTH/B.
Potrivit companiei de analiza Heavy Reading, o tara atinge pragul de ”maturitate a conexiunilor la internet de mare viteza prin fibra optica” in momentul in care rata de penetrare ajunge la 20%. Pana acum, doar noua tari din lume au atins acest prag si doar trei dintre ele sunt din Europa. Emiratele Arabe Unite conduc in clasamentul Global FTTH cu un procent impresionant de 85% dintre utilizatori, urmate de Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore si Taiwan, cu rate de utilizare cuprinse intre 63% si 37%. Lituania este prima tara europeana din clasamentul global, situandu-se pe pozitia a saptea cu o acoperire de 100% si penetrare de 34%, urmata de Suedia (26,5%) si Letonia (23,3%). Toate celelalte tari europene sunt sub pragul de 20%.
In 2013, cele patru tari care au inregistrat cele mai mari cresteri sunt Spania cu 2,4 milioane de noi utilizatori, Franta cu 710.000, Portugalia si Suedia fiecare cu 550.000 utilizatori noi, ceea ce inseamna ca pana si tarile considerate ”mature”, precum Suedia, inca mai au nevoie de dezvoltare.
Germania si Marea Britanie au o rata de penetrare de sub 1% si nu se califica in clasamentul FTTH.
Exista insa un nou membru in clasamentul FTTH, Elvetia, care avea la finalul anului 2013 o penetrare de 2% si a inregistrat in ultimele 12 luni o crestere de 235% a numarului de utilizatori. Din cei 73.816 utilizatori elvetieni, 70% sunt utilizatori noi, aceasta fiind cea mai buna rata de adoptie a internetului de mare viteza prin fibra optica din Europa. Turcia (46%), Spania (39%) si Polonia(32%) urmeaza in clasament cu rate mai mici de crestere, care se aplica unei baze mai mari de utilizatori.
”Trebuie sa facem mai mult pentru dezvoltarea tehnologiei FTTH si nu pot sa nu constat ca strategia politicilor de dezvoltare subestimeaza riscurile intarzierii adoptarii fibrei optice ca tehnologia de conectare a spatiilor rezidentiale”, spune Karin Ahl, Presedinte al Consiliului FTTH Europe, in deschiderea discursului de la Conferinta FTTH. ”In urmatorii 30 de ani, este de asteptat ca 70% din economie sa fie condusa de firme si produse despre care in prezent nu stim inca nimic.”

Consiliul FTTH Europe este o organizatie profesionala cu misiunea de a accelera implementarea retelelor de comunicatii prin fibra optica de mare viteza pentru beneficiul utilizatorilor si al mediului de afaceri. Consiliul promoveaza aceasta tehnologie pentru ca ofera oportunitatea dezvoltarii unei piete de servicii noi, imbunatatind calitatea vietii si competitivatea economica intr-un mediu mai curat. Consiliul FTTH Europe grupeaza peste 150 de companii membre.

Clasamentul FTTH Global si European, prezentarea si inregistrarea video a conferintei de presa FTTH Conference 2014 sunt disponibile aici.

Citeste si:
Imaginea ProTV. folosită în campanii SCAM online. CERT-RO avertizează!
Imaginea unor instituții de...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Setari Cookie-uri