29 Iunie 2011

9 din 10 IPO-uri din Europa au esuat. Ce se intampla in cazul Petrom si Alro?



Aproape 90% din IPO-urile realizate in Europa anul acesta nu au avut succes, companiile renuntand sa mai faca oferta publica, sau actiunile inregistrand scaderi semnificative in ziua listarii.

Un numar de 13 dintre cele 25 de IPO-uri cu o valoare de peste 200 milioane dolari, anuntate in 2011 au fost retrase, scrie Financial News. Din cele 12 ramase, numai doua s-au tranzactionat peste pretul din oferta publica.

Pietele globale de actiuni au fost in cadere dupa listarea acestor companii. Cu doar trei exceptii, actiunile companiilor debutante au scazut mai puternic decat indicii din care fac parte.

Printe cele 12 IPO-uri retrase in ultimele cinci luni se afla si nume mari, cu o valoare estimata la peste un miliard de dolari. Printre acestea se afla compania de media franceza Canal+ si grupul danez de servicii ISS.

Glencore, cea mai mare listare din Europa in acesta an, a suferit o corectie de 9% de la intrarea pe piata britanica. FTSE 100, principalul indice al bursei londoneze a scazut cu 4,7% in aceasta perioada.

„Oamenii au o aversiune foarte ridicata fata de risc in prezent. Emitentii si bancile trebuie sa ofere discounturi mai mari pentru a combate aceasta teama. Cand cumparatorii din ofertele publice vad ca actiunile nou intrate in piata cad imediat, nu vor mai fi inclinati sa faca achizitii in cadrul IPO-urilor”, spune Jonathan Ingram, manager de portofoliu la JP Morgan Asset Management.

In Romania sunt programate doua oferte publice secundare (SPO) pentru aceasta vara, la Petrom si in cazul Alro.

Vanzarea de actiuni Petrom este cea mai mare tranzactie din istoria Bursei de la Bucuresti, fiind estimata la aproximativ 500 milioane de euro. Data ofertei era foarte apropiata unei majorari de capital realizate de OMV. Surse apropiate ofertei declarau in luna mai ca tranzactia s-ar putea amana daca pretul si cererea vor fi puternic afectate de majorarea de la OMV.

In cazul ofertei Alro, estimat la 140 milioane euro, exista analisti care pun la indoiala succesul acesteia in conditiile in care tendinta pietelor internationale, cat si a cele romanesti, se mentine negativa.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net



Citeste si