Traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding si investitorii turci care controleaza Azomures (AZO) au semnat vineri o "serie de intelegeri" pentru cumpararea producatorului de ingrasaminte chimice din Targu Mures, informeaza Mediafax.

"Azomures a luat cunostinta de faptul ca actionarii societatilor Eurofert si AH (Azomures Holdings LLC), pe de o parte si, pe de alta parte, Ameropa Holding, prin intermediul Pelican Fertilizers GmbH, o filiala detinuta integral, au semnat in data de 25 noiembrie o serie de intelegeri pentru achizitionarea unei participatii indirecte majoritare in Azomures. Tranzactie care este supusa unor anumite conditii, printre care autorizarea corespunzatoare a «concentrarii economice» de catre Consiliul Concurentei din Romania", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de Azomures Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Azomures a anuntat la sfarsitul lunii octombrie ca Ameropa Holding se afla in negocieri avansate in vederea preluarii controlului firmelor Eurofert si Azomures Holdings, actionari ai Azomures, care detin cumulat 75,87% din actiunile combinatului chimic din Targu Mures. De la acea data si pana luni, Azomures nu a mai facut publice alte informatii despre negocieri.

Site-ul specializat de stiri din industrie CRU News a anuntat saptamana trecuta ca Ameropa a preluat controlul Azomures, insa nici grupul elvetian si nici Azomures nu au confirmat informatia.

Ameropa detine in Romania Ameropa Grains Constanta (CCRL), fosta Comcereal Constanta, care a preluat numele actionarului majoritar. Ameropa Holding controleaza 96% din titlurile Ameropa Grains.

Prin preluarea Azomures, Ameropa va controla si operatorul portuar Chimpex Constanta (CHEM), la care combinatul detine 90,42% din actiuni.

Azomures a inregistrat in primele noua luni un profit net record de 288,2 milioane lei (68,6 milioane euro) si o cifra de afaceri in crestere cu 48%, la 1,29 miliarde lei (307,1 milioane euro). Castigul este de peste trei ori mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut si aproape dublu fata de profitul din tot anul 2010, de 154 milioane lei.

Dupa prima ora a sedintei bursiere de luni, titlurile Azomures avansau cu 4,5%, la 1,348 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 709 milioane lei (162,6 milioane euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Oltchim, pierderi reduse fata de 2013. Afacerile au crescut cu 21,3%
Setari Cookie-uri