Piata a scazut nesemnificativ la deschidere, insa dupa primele doua ore a trecut pe crestere usoara. Totusi, dupa ora 16:00, piata a revenit aproape de nivelul de la finalul sedintei precedente, scrie Mediafax.

La inchiderea sesiunii de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,85% peste inchiderea de vineri.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, a coborat cu 1,6%, influentat de actiunile celor cinci SIF-uri, care au inregistrat scaderi cuprinse intre 0,96% si 2,64%. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au consemnat o corectie de doar 0,14%.

"Linistirea pietei a fost una asteptata, cel putin in cazul actiunilor SIF-urilor. Dupa cresterile din preajma majorarii pragului de detinere (de la 1% la 5% din actiuni - n.r.), corectia pe aceste titluri survine vanzarilor realizate de speculatori, iar cei care sunt in primul rand vizati de schimbarea legislativa probabil ca nu au reactionat inca", a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi si market-making in cadrul SSIF Broker (BRK).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in scadere cu 0,42%.

Miscarile au venit in cadrul unor tranzactii in valoare de 33,4 milioane lei (7,7 milioane euro), suma cu 25% peste rulajul sedintei precedente, de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 68% de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (13,4 milioane lei) si cu titlurile BRD (9,2 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu doar 0,14%, la 0,4244 lei.

Investitorii nu au reactionat la plasarea sub supraveghere a ratingurilor BRD de catre Moody's pentru o posibila retrogradare, astfel ca pretul acestor actiuni a crescut cu 0,95%, la 10,6 lei. Evolutia a venit pe un rulaj de 3,9 milioane lei, cele mai mari operatiuni, cu 0,04% din actiuni, fiind realizate chiar la inchidere, pentru peste 3 milioane lei.

Cu titlurile bancii au fost realizate si doua deal-uri, de 5,3 milioane lei, la pretul de 10,6 lei.

Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibila retrogradare ratingurile pentru depozitele in moneda locala pe termen lung si scurt ale BRD - Groupe Societe Generale, aflate la nivelurile Baa2, respectiv Prime-2, in urma coborarii ratingului bancii-mama.

"Pentru sfarsitul de an nu sunt de asteptat evenimente deosebite, doar anumite stiri de pe plan extern ar putea avea un impact semnificativ. Este evidenta o aversiune fata de risc din partea investitorilor, din acest motiv rulajele din ultimele luni fiind reduse. Interesul este canalizat mai mult decat de obicei catre operatiuni de hedging", a mai spus Moldovan.

Titlurile BVB au fost printre putinele actiuni din piata care au incheiat ziua in crestere, cu 1,25%, si au ajuns la 28,3 lei. In jurul orei 11:45 a fost realizata o tranzactie cu aproape 0,3% din titlurile Bursei, la un pret cu 7,3% peste inchiderea de vineri.

Cresterea a incetinit usor, ulterior. In sedinta de luni au fost realizate tranzactii in valoare cumulata de 2,2 milioane lei cu 1% din actiunile BVB.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene aveau o evolutie incerta. Pietele de la Frankfurt si Paris avansau cu 0,8% si, respectiv, cu 1%, revenind dupa scaderile usoare de la deschidere. Si bursa de la Londra recuperase o parte din scadere, insa apoi a trecut din nou pe rosu, astfel ca la inchiderea sesiunii de la BVB, cobora cu 0,1%.

Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 2,2%.

La debutul sesiunii, temerile investitorilor privind situatia economica globala au fost accentuate de anuntarea mortii liderului nord-coreean Kim Jong-il, care ar putea genera instabilitate in Asia de nord-est, iar pesimismul investitorilor a fost accentuat si de avertismentele Fitch, de reducere ratingului a sapte tari.