20 Decembrie 2011

Lupta stransa pentru un loc in Consiliul Bursei. Cine sunt cei 20 de candidati



Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti, convocata la inceputul lunii ianuarie, a starnit interesul a 20 de persoane pentru pozitiile ce ar putea ramane vacante in Consiliul de Administratie. Vezi in slide-urile de mai jos cine sunt candidatii si ce background au.

Lucian Anghel

Cea mai mare surpriza din aceasta lista de candidati vine de la Lucian Anghel, economistul sef al BCR. El a fost propus de BCR pentru pozitia de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti. Este singurul candidat dintrei cei 20 care nu participa si la alegerile pentru functia de administrator.

Lucian Anghel lucreaza in Banca Comerciala Romana din 1996, cand a inceput ca economist si ofiter de credite, avansand treptat. Dupa sase ani in mai multe pozitii in banca, el a devenit consilier al presedintelui si analist din februarie 2002.

In 2005 a preluat functia de trezorier adjunct si a intrat in consiliul de administratie al BCR Asset Management, unde a ramas pana in 2010. De asemenea, din 2007 este economist sef si director executiv al directiei de strategie si cercetare din BCR. Din ianuarie 2010 este si membru in comitetul de investitii al BCR Fond de pensii.

Lucian Anghel a studiat informatica economica la Academia de Studii Economice, unde a obtinut o diploma de licenta si una de studii aprofundate. Este doctor in economie, are un MBA in Canada si o diploma de Bank Risk Management. Este coautor a doua carti despre servicii bancare.


Stere Farmache

Stere Farmache este actualul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, din februarie 2008, si candideaza din nou pentru aceasta pozitie, dar si pentru cea de administrator.

In prezent, Farmache este si prim vicepresedinte executiv al Alpha Bank Romania, din 15 ianuarie 2009, la scurt timp dupa ce a demisionat din pozitia de director general al Bursei.

El a fost directorul general al BVB din aprilie 1995, pana in decembrie 2008. Intre 1987 si aprilie 1995 a lucrat in Ministerul Economiei si Finantelor. Inainte de infiintarea Bursei, in 1995 a ocupat diverse pozitii apropiate acestui domeniu de activitate, precum director general al Agentiei Valorilor Mobiliare, director la Agentia Nationala pentru titluri de Valoare. In minister a fost economist, sef serviciu la Elaborarea bugetului statului dar si consilier al ministrului.

Farmache a absolvit Academia de Studii economice, are un doctorat in economie si un program de formare managerial la Paris. Actualul presedinte candideaza de drept in CA, dar a fost si propus de Alpha Finance.


Dan Paul

Un alt candidat pentru pozitia de presedinte, dar si pentru cea de administrator este Dan Paul, presedinte al Asociatiei Brokerilor din 2005 si presedinte director general al SSIF Finaco Securities din 1997.

Intre 1996 si 2010 a fost vicepresedinte si membru in Consiliul de Administratie al BVB, iar din 2005 si pana in 2010 a fost membru in doua comisii: de inscriere la cota BVB si de listare a pietei Rasdaq.

Dan Paul a absolvit Facultatea de Comert din Academisa de Studii Economice si are mai multe calificari de specializare in piete de capital, de la BVB in colaborare cu University of Wisconsin, ANSVM sau Camera de Comert si Industrie a Romaniei.


Siminel Andrei

Siminel Andrei candideaza pentru un loc de administrator al BVB, propus de Active International. Intre anii 1985 si 1992 a lucrat la Automobile Dacia, ca sef de sectie si Consilier al Consiliului de Administratie, iar intre 1992 si 1994 a fost referent de specialitate in cadrul BNR, participand la operatiunile premergatoare infiintarii Bursei de Valori Bucuresti.

Din 1994 este Country Manager Romania al New Century Holdings. In anii 1994 si 1995 a fost administrator si presedinte al CA SVM Active International, iar din 1995 pana in 2001 secretar general al Comitetului BVB. Intre 1995 si 2000 a fost membru al Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (actuala Asociatie a Brokerilor) si presedinte al aceleiasi asociatii din 2002 pana in 2006.

Din 2010 pana in prezent este secretar general al Comitetului Bursei de Valori. Siminel Andrei a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi si ulterior, un MBA la University of Pittsburg.




Mircea Botta

Mircea Botta este candidatul propus de Romcapital in Consiliul de Administratie al BVB, din care face parte si in prezent.

Botta este secretar general al BVB, presedinte Romcapital Group, actionar la BVB, Casa Romana de Compensatie Sibiu si Bucuresti.
Din 2007 este presedintele Romcapital Group iar anterior, din 1997 a fost presedinte al Romcapital SA si actionar majoritar al companiei. Din 2009 este secretar general al Bursei de Valori Bucuresti si din octombrie 2007 membru in consiliul de administratie al Bursei.

Intre 2000 si 2002 a fost vicepresedinte ANSVM si presedinte Rasdaq iar din 2004-2006 vicepresedinte Rasdaq. Botta este absolvent al facultatii de matematica.


Valentin Cismaru

Valentin Cismaru a fost propus de SSIF Harinvest pentru a candida la Consiliul de Administratie al BVB. El este membru in CA Casa de Compensare Bucuresti, din mai 2010 si manager de proiect la Fundatia Centrul de pregatire profesionala din Ramnicu Valcea.

Intre 2007 si 2011 a fost presedinte al CA Rominvent Bucuresti. A fondat Camera de Comert si Industrie Valcea, Consiliul regional al Camerelor de Comert din Oltenia si universitatea Constantin Brancoveanu.

Este actionar al SSIF Harinvest. In 1971 a absolvit facultatea de electrotehnica din Cluj, dar are mai multe cursuri postuniversitare de managementul serviciilor (in Anglia), managementul afacerilor international (ASE), drept commercial, managementul si dezvoltarea afacerilor firmei dar si un master la International Chamber of Commerce Paris.


Alina Cobuz-Bagnaru

Alina Cobuz-Bagnaru a fost propusa pentru un loc in CA de un actionar al BVB – Alexcandrina Botez.

Este absolventa a Facuiltatii de Drept, doctor in drept international si a reprezentat statul roman in peste 40 de procese interntionale de arbitraj, in diverse tari, castigate in proportie de 80%.

Din 1999 este manager al societatii de avocatura Cobuz si Asociatii.

Este membru al Baroului Bucuresti din 1995, al international Bar Association, sectiunea Business Law din 1996, arbitru Bursa de Valori Bucuresti si Mediator. Intre 1995 si 1997 a lucrat ca avocet la biroul de avocatura Balaciu&Cunescu.



Cosmin Gheorghiu

Cosmin Gheorghiu a devenit membru al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti la inceputul anului 2010, fiind la acel moment reprezentant al Delta Valori Mobiliare.

Intre timp a demisionat de la firma de brokeraj, ramanand doar membru CA.

Gheorghiu nu si-a depus dosarul de candidatura pentru alegerile din 9 ianuarie. Contactat de Wall-Street, el a explicat ca depunerea dosarului nu este obligatorie, fiind candidat de drept, ca membru in actualul CA.

Citeste aici un interviu cu Cosmin Gheorghiu, acordat Wall-Street.ro imediat dupa inceperea mandatului.

Nicolae Ghergus

Nicolae Ghergus este candidatul propus de Confident Invest pentru Consiliul de Administratie al BVB, fiind si presedinte director general al companiei din 2004.

Din 2006, Ghergus este vicepresedinte si membriu in Consiliul de Administratie al Asociatiei Brokerilor si membru in CA Casa de compensare. Din acelasi an este si Trainer la Asociatia Brokerilor.

Anterior, din 1997 pana in 2004 a fost trader, broker si director de operatiuni la Active international si intre 1996 si 1997 inginer proiectant la Santierul Naval Giurgiu.

Nicolae Ghergus a absolvit ingineria si managementul sistemelor tehnologice la Universitatea Politehnica, are un master in finante la ASE si o specializare in management si marketing bancar la Institutul Bancar Roman. Intre 1997 si 2006 a obtinut mai multe autorizatii de agent de servicii de investitii financiare, agent de bursa la BVB si Rasdaq.


Matjaz Schrol

Franklin Templeton nu a renuntat la ideea de a avea un reprezentant in Consiliul de Administratie al BVB, dupa ce Greg Konieczny a fost gasit incompatibil de catre CNVM.

Propunerea Templeton emerging Markets Group pentru candidatura in CB este Matjaz Schroll, director executive in cadrul Templeton Emerging Markets Group, cu sediul in Viena. A fost membru al echipei Templeton Strategic Emerging Markets Fund din 2006, responsabil cu generarea, organizarea si executarea tranzactiilor pre-IPO si PIPE din CEE, Rusia si CSI.

Este membru al Consiliului director al Studio Moderna, cea mai mare companie de vanzari cu raspuns direct prin televiziune si online din CE. Schroll si-a inceput cariera ca analist al departamentului de piete de capital la Publickum Corporate Finance&Brokerage in 199. Este absolvent al Masterului in Stiinta in Administrarea Afacerilor la Universitatea Franzens din Graz, Austria.


Valerian Ionescu

Valerian Ionescu este candidatul propus de BCR pentru un loc in Consiliul de Administratie. Din iunie 2007 este sef al departamentului de piete de capital din BCR.

Si a inceput activitatea in piata de capital in 1995, odata cu infiintarea Bursei de Valori Bucuresti. Intre 1995 si 2007 a fost director de tranzactionare, director general interimar si membru in CA Unicredit CAIB Securities (fosta Caib Securities, Creditanstalt Securities, Hera Agentie de Valori Mobiliare).

A absolvit mai multe specializari la HEC Montreal si Universitatea BCR, printer care risk management, negociere, CRM, marketing, conflict management, management, leadership, coaching, comunicare.

Lucian Isac

SSIF Estinvest l-a propus pe actualul director general, Lucian Isac, pentru a candida in CA BVB.

Isac este din 2011 director la Estinvest, iar intre 1999 si 2011 a fost director administrative al aceluiasi SSIF.

Intre 2007 si 2010 a fost presedinte al fondului de compensare al investitorilor, intre 2009 si 2010 membru in CA Depozitarul Central iar din martie 2010 este membru in CA BVB.

A absolvit facultatea de contabilitate si informatica de gesiune la Iasi si mai multe cursuri de agent de valori mobiliare pentru BVB si Rasdaq.



Adrian Lupsan

Actualul director adjunct al Intercapital Invest, Adi Lupsan, este propus de companie pentru Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Lupsan ocupa aceasta functie din ianuarie 2005, avand diverse atributii de management, proiecte si responsabilitati cu clientii institutionali.

Anterior a fost consultant finantari timp de un an, in Grecia, iar intre 2001 si 2003 a lucrat ca manager de proiect si ofiter generalist in Raiffeisen Bank.

De asemenea, intre 2000 si 2001 a lucrat la cotidianul Adevarul, ca editor pe sectorul financiar bancar si intre 1997 si 1999 a fost trader la SSIF Unicapital.

Este absolvent al facultatii de finante, asigurari, banci si burse de valori la ASE.


Octavian Molnar

Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest din 2004, a fost propus de companie pentru un loc in Consiliul Bursei, in care este si acum membru.

Molnar a absolvit stiinte economice la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad si studii superioare tehnice la institutul Traian Vuia. Inainte de a intra in piata de capital, a lucrat la inginer in diverse companii. Intre 1997 si 1999 a fost director general al Comtex SA Arad iar intre 1999 si 2004 a fost director general al IFB Finwest.

Are mai multe cursuri de evaluare, analiza financiara si management de portofoliu, analist financiar, agent de valori imobiliare, agent de servicii de investitii financiare si reprezentant compartiment control intern.


Narcisa Oprea

Narcisa Oprea este un alt candidat pentru un post de administrator al BVB. Din august 2009 este partener al Casei de avocatura Schoenherr si Asociatii, in care lucreaza din aprilie 2008, aria de practica fiind piata de capital.

Intre ianuarie 2003 si aprilie 2008 a fost avocet coordinator department piata de capital la Bostina si Asociatii. Din 2003 pana in prezent este asistent universitar la Universitatea financiar bancara.

Din 2008 este lector la Asociatia Brokerilor iar din acest an este collaborator si la Institutul de Guvernanta Corporativa.

Intre februarie 2008 si martie 2002 a fost coordonatorul directiei juridice din BVB iar in 2002 a fost director juridic la Rasdaq, timp de cateva luni. Este licentiata in drept financiar, drept civil, drept commercial si drept bancar la Universitatea Bucuresti.


Robert Cosmin Pana

Robert Cosmin Pana este propus de un actionar al BVB pentru a candida la Consiliul Bursei. In prezent este consilier juridic la Swiss Capital, din luna octombrie. Intre 2008 si 2011 a fost consilier juridic la Depozitarul Central iar intre 2002 si 2008 a ocupat aceeasi pozitie in Bursa de Valori.

A absolvit facultatea de drept din Universitatea Nicolae Titulescu si un master in Management si Comunicare in Afaceri la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. De asemenea, are mai multe diploma de specializare la Bursa din Viena, Universitatea Georgetown etc.


Ioana Tanase

Unicredit CAIB Securities a nominalizat-o pe Ioana Tanase ca si candidat pentru postul de administrator al BVB.

Ioana Tanase a absolvit Facultatea de banci si burse de valori din ASE, un program de training la Merrill Lynch si altul la Harvard Business School si are titlul de chartered financial analyst (CFA).

In prezent este managing director la Unicredit CAIB Securities, de aproximativ 3 luni.

Din aprilie 2007 pana in septembrie 2011 a fost director general si membru in CA EFG Eurobank Securities. Intre 2001 si 2007 a fost director de analiza si vanzari in aceeasi companie.

Intre 1997 si august 2011 a fost consultant la Central Europe Trust Company, reprezentanta Bucuresti.



Ionel Uleia

Presedintele director general al Prime Transaction a fost nominalizat de companie pentru a candida in Consiliul Bursei. Din februarie 2010 este membru CA BVB. In 2003 si 2004 a fost membru CA Rasdaq si intre 2002 si 2004 a fost membru Consiliul Director ANSVM.

Din august 1999 pana in prezent este presedinte director general al prime Transaction. Anterior a fost trader la aceeasi companie pentru 2 ani.


Eugen Voicu

Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest, candideaza pentru un loc in Consiliul de Administratie al BVB.

In prezent, pe langa functia de la Certinvest, este si director general la Aviva Pensii si presedinte al Consiliului de Administratie Aviva Asigurari de viata.

Intre 2003 si 2005 a fost presedinte al CA Cerasig si intre 1999 si 2010 presedinte si director general al Certivest, SAI pe care l-a vandut catre grupul Aviva si rascumparat ulterior. Intre 1997 si 1999 a fost director general al SC International Leasing.





Ciprian Zah

Ciprian Zah a fost desemnat de Broker Cluj sa candideze in Consiliul Bursei. Din august 2008 pana in prezent este agent delegat la SSIF Broker, dupa ce anterior fusese agend de bursa la aceeasi companie.

Intre 2000 si 2007 a fost director general la SSIF Cri-Investco si intre 1996 si 2000 a fost agent de bursa si director operatiuni la aceeasi companie. Intre 1995 si 1996 a fost agent de bursa la SSIF Valtinvest.

Din martie 2010 este vicepresedinte BVB. Intre 2009 si 2010 a fost membru in CA SSIF Broker. In prezent este administrator si la Consal Edilitare. A absolvit facultatea de calculatoare si automatic si are diverse cursuri de agent de bursa, management financiar.





Citeste si