Situatia de pe piata financiara este "paranormala", iar acest an va fi caracterizat de evitarea riscurilor legate de creditare si dobanzile foarte scazute, afirma Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligatiuni din lume, citat de Reuters, potrivit Mediafax.
Piata financiara va fi puternic afectata si de interesul mai scazut al institutiilor financiare pentru acordarea de noi imprumuturi, a spus Gross, care administreaza fondul de obligatiuni Total Return, cu active de 244 miliarde de dolari, al grupului PIMCO.

In acest an, piata financiara va continua sa-si reduca expunerea la risc, iar viitorul pare si mai intunecat, a avertizat Gross, intr-o scrisoare pentru investitori.

"Parca Pamantul ar avea doua luni in loc de una si ambele ar creste ca o tumoare canceroasa care ar ameninta fluxurile si oceanele financiare si viata economica asa cum o stim noi din ultima jumatate de secol. Bun venit in 2012", a scris el.

Managerul PIMCO nu a a avut un an prea bun in 2011, potrivit Reuters, si a trebuit sa trimita o scrisoare investitorilor in care sa-si recunoasca greseala de a miza impotriva obligatiunilor statului american. Titlurile emise de Trezoreria SUA au fost obligatiunile guvernamentale cu cele mai bune rezultate anul trecut.

Fondul condus de Gross a inregistrat retrageri de 5 miliarde de dolari anul trecut, una dintre primele dati cand investitorii au scos bani din portofoliul administrat de acesta.

In scrisoarea pentru investitori, Gross a afirmat ca "paranormal" este un termen mai potrivit pentru actualul climat economic decat "Noul Normal" lansat de Mohamed El-Erian, co-sef pentru investitii al fondului, pentru a descrie o lume de crestere economica redusa si somaj ridicat.

In acest an, situatia va deveni si mai complicata, afirma Gross.

"Ramanem cu randamente care se indreapta spre zero si creditori care nu mai au incredere in foarte putine tari si nimeni altcineva. Pietele financiare fac lent implozie deoarece exista prea multa hartie si prea putina incredere", a adaugat managerul.

Gross a spus investitorilor sa-si reduca asteptarile pentru profit in acest an si a prognozat un randament de 2-5% la investitiile in actiuni, obligatiuni si materii prime.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri