Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis prima sesiune a saptamanii cu o scadere nesemnificativa, de 0,08%, dupa o sedinta apatica si cu volume de tranzactionare reduse.
Inca de la deschidere s-a observat lipsa interesului jucatorilor pentru tranzactionare, pe piata fiind schimbate volume foarte reduse de actiuni si la preturi apropiate de cele de la finalul sesiunii precedente.

"Am avut parte de un inceput de saptamana foarte lent pe bursa locala. Adunarea Generala de la BVB a concentrat atentia brokerilor, iar investitorii activi din piata au putut fi remarcati pe foarte putine simboluri. Fondul Proprietatea pare sa fi depasit impasul din momentul aparitiei stirii legate de anularea unei hotarari AGA din septembrie 2010, iar graficul nu arata rau si un surplus de cerere ar putea misca pretul catre niveluri mai mari", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital, citat de Mediafax.

Cotatiile SIF-urilor, actiuni mai sensibile la evolutia pietelor externe, au avansat la inceputul sesiunii in medie cu 0,86%, in linie cu bursele europene. Ulterior, bursele au trecut pe scadere, iar actiunile SIF s-au corelat cu acestea.

La finalul sedintei, titlurile din aceasta categorie inregistrau scaderi de pana la 1,29%. Actiunile Fondului Proprietatea (FP) se tranzactionau la o cotatie cu doar 0,02% mai mare decat cea de vineri, astfel ca indicel BET-FI consemna o corectie medie de 0,23%. Indicele include titlurile SIF si actiunile FP.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat cu 0,92% indicele BET-NG. Indicele sectorului energetic a fost sustinut de evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare (+3,9%) si Petrolexportimport (2,12%).

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,2%. Acesta reflecta evolutia de ansamblu a primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Rulajul pietei actiunilor a fost de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro), aproape de valoarea cumulata a tranzactiilor de vineri, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro).

"Chiar daca povestile de groaza inca planeaza asupra zonei euro, bursele internationale au avut un inceput de an bun, indicele Dow Jones tranzactionandu-se la maximul ultimelor sase luni, iar piata americana se pregateste pentru un nou sezon al raportarilor financiare. Alcoa este prima mare companie care raporteaza astazi, dupa inchiderea pietei, si este important ca aceasta raportare sa fie una pozitiva, pentru moralul investitorilor", a spus Constantinescu.

Lichiditatea de luni a fost asigurata in proportie de 43% de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea si SIF Muntenia (SIF4), de 1,6 milioane lei si, respectiv, 1,2 milioane lei. Titlurile FP au inchis la 0,43 lei, iar actiunile SIF Muntenia au coborat cu 0,63%, la 0,555 lei.

Actiunile Oltchim (OLT) au revenit in atentia speculatorilor, mentinandu-se luni in crestere semnificativa, cu 5,63% , iar operatiunile au cumulat 1,13 milioane lei. Titlurile s-au tranzactionat pe parcursul sesiunii si la cotatii cu 13,36% mai mari, la 1,45 lei/unitate.

"In cazul Oltchim, nu cred ca este vorba de o modificare a situatiei existente, pare sa fie o miscare euforica speculativa de inceput de an, dupa randamentul bun de anul trecut Volumele sunt reduse pentru ca si «free float»-ul este mai mic. Daca am avea o bursa mai lichida nu cred ca am mai vorbi de Oltchim", a spus traderul Swiss Capital.

Bursele europene au deschis luni in urcare, bancile recuperand o parte din pierderile de saptamana trecuta, insa pe parcurul sesiunii marile piete au inregistrat o volatilitate ridicata. La finele sesiunii de la Bucuresti, pietele afisau evolutii mixte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri