Bursa a crescut cu 1%, revenind dupa doua zile de scadere usoara, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiunile Bancii Transilvania (TLV) si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat doua treimi din rulajul de doar 12,7 milioane lei.

La fel ca in precedentele zile, volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea cazurilor, astfel ca rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale, conform Mediafax.

"Din ce se vede, lichiditatea se concentreaza pe actiunile unde sunt cumparatori constanti, precum Elliott, in cazul titlurilor Fondului Proprietatea, si fonduri Franklin Templeton la OMV Petrom. In rest, mai sunt zile in care ies in evidenta si alte actiuni, cum a fost miercuri Banca Transilvania, care a inregistrat volume mari in raport cu zilele obisnuite. Cresterea volumului de actiuni Banca Transilvania tranzactionate a venit odata cu o crestere de aproximativ 1,5% a pretului, ceea ce ma face sa cred ca exista interes din partea unor investitori, pretul de cumparare stabilindu-se in jurul valorii de 1,45 lei. Nu exista, deocamdata nici o surpriza din partea administratorilor bancii, acestia anuntand deja ca propun si pentru acest an capitalizarea profitului inregistrat anul trecut", a declarat pentru Mediafax directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12,7 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare de aproape doua ori mai redusa decat rulajul de marti, de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu titlurile Bancii Transilvania (4,6 milioane lei) si cu actiunile Fondului Proprietatea (3,6 milioane lei).

Cea mai recenta operatiune cu actiunile bancii a fost realizata la 1,451 lei, pret in crestere cu 1,33%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,38%, la 0,588 lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1%, iar indicele BET-XT era cu 0,87% peste sedinta anterioara. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,62%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,63%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,21% nivelul de marti.

Evolutia indicelui BET-NG a fost incetinita de actiunile Transgaz (TGN), care au scazut cu 0,39%, la 205,4 lei, pe un rulaj de doar 102.000 de lei.

Corectia usoara a venit dupa ce compania a anuntat miercuri dimineata rezultatele financiare preliminate inregistrate anul trecut. Compania a consemnat o cifra de afaceri de 1,328 miliarde lei (298 milioane euro), in scadere cu 0,6% fata de 2011, dupa diminuarea cantitatii de gaze transportate, iar profitul net a coborat cu 27%, la 281 milioane lei (63 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au cumulat 2,4 milioane lei, valoare cu 27% sub rulajul de marti, de 3,3 milioane lei. Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 87% de un deal cu 17,12% din actiunile firmei Alcom Timisoara (ALCO), in valoare 2,1 milioane lei.

Titlurile au fost cedate la pretul de 100 lei/actiune, de peste trei ori mai mare fata de cotatia anterioara, de 30 de lei/actiune. Pachetul de titluri tranzactionat este similar celui pe care il detine SIF Banat-Crisana (SIF1).

Comerciantul de produse alimentare Alcom este controlat de Fondul Proprietatea, care detine 71,9% din actiuni.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
10 motive pentru a-ti aduce afacerea pe bursa