Transelectrica nu se mai poate imprumuta la banci intrucat si-a angajat integral capacitatea de garantare prin cesiune de creante, astfel ca ar putea apela la alocatii bugetare sau cresterea tarifelor pentru finantarea unor investitii de 4 miliarde lei necesare dezvoltarii retelelor, informeaza Mediafax.
"Avand in vedere deficitul estimat de finantare (...) ar putea fi luata in considerare in viitor ajustarea corespunzatoare a tarifelor, ceea ce va avea un efect direct in sensul cresterii veniturilor companiei", se arata in prospectul prelimiar de oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunle detinute de Ministerul Economiei la Transelectrica.

Devoltarea retelelor de transport a energiei este necesara pentru a putea prelua in sistemul energetic national capacitati de productie cu o putere totala estimata la 4.000 MW, la nivelul anului 2020.

Capacitatile de productie a energiei vizate sunt cele doua reactoare nucleare ale centralei de la Cernavoda si noi unitati de energiei regenerabila, in special parcuri eoliene.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Transelectrica, a anuntat ca va lansa, pana la sfarsitul lunii februarie, o oferta secundara pentru vanzarea a 15% din actiunile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actiunile Transelectrica se tranzactioneaza la BVB din anul 2006.

Potrivit prospectului, Transelectrica se afla in situatia de a nu mai accesa noi credite bancare, iar posibilitatile de obtinere a unor imprumuturi sunt limitate din cauza cerintelor de incadrare a indicatorilor financiari in anumite limite.

"Deoarece in acest moment pentru instrumentul principal de finantare, creditul bancar comercial, capacitatea de garantare prin cesiune de creante este practic angajata integral, iar posibilitatile de obtinere a unor credite suplimentare de la institutiile financiare internationale sunt limitate din cauza cerintelor de incadrare a indicatorilor financiari in anumite limite, in vederea dezvoltarii retelelor electrice de transport, emitentul (Transelectrica - n.r.) ia in considerare si posibilitatea unor alocatii bugetare pentru sustinerea consolidarii si dezvoltarii acesteia", se spune in prospect.

Pentru obtinerea de fonduri pentru investitii, pe langa cresterea tarifelor, Transelectrica ia in considerare alocarile bugetare sau contractarea de credite-client in baza unor parteneriate public-private.

Investitiile programate pentru dezvoltarea retelelor se ridica la aproximativ 4 miliarde de lei (920 milioane euro) in intervalul 2010-2014.
Transelectrica a derulat investitii de 482,3 milioane de lei in 2010, iar pentru 2011 suma alocata pentru astfel de cheltuieli a scazut la 296,5 milioane de lei.

Pentru 2012 investitiile companiei se ridica la 247,7 milioane de lei, suma care va urca la 417,5 milioane de lei in 2013, respectiv la 443 milioane de lei in 2014.

La sfarsitul anului 2010 compania inregistra creante in valoare de 687,6 milioane de lei.

Investitiile companiei au fost calculate avand in vedere ca in orasele Bucuresti, Tulcea, Brasov, Constanta si Sibiu este estimata creseterea consumului de energie, ceea ce va duce la limita capacitatea de distributie in zonele mentionate.

Prospectul precizeaza ca in viitor va exista o "situatie speciala" in reteaua de alimentare cu electricitate a Capitalei, din cauza cresterii consumului.

Transelectrica este controlata in proportie de 73,68% de stat, prin Ministerul Economiei. Un pachet de 13,49% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce diferenta de 12,81% apartine mai multor investitori.

Actiunile companiei de tranzactioneaza vineri la BVB la pretul de 18,9 lei pe unitate, in crestere cu 1,61%. Transelectrica are astfel o capitalizare de 1,35 miliarde de lei (313,4 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri