Bursa de la Bucuresti a crescut vineri cu 0,21%, in linie cu bursele europene, insa cei mai multi investitori au absentat de la tranzactionare, iar lichiditatea a fost salvata de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP).
Raportat la nivelul de anul trecut, indicele general BET-C este cu 13,3% mai sus, potrivit Mediafax.

Majoritatea actiunilor au deschis sedinta de vineri la preturi usor peste ultimele cotatii de joi, insa volumele de titluri transferate au fost reduse. Astfel, lichiditatea bursei, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro), a fost de aproape trei ori sub rulajul sedintei precedente, de 74,9 milioane lei (17,2 milioane euro).

"Atat piata locala, cat si cele externe sunt la niveluri ridicate, iar volumele reduse de pe plan local indica o stare de asteptare a jucatorilor. Zilele trecute, in coditiile in care au aparut stiri ingrijoratoare legate de Grecia, reactia a fost agresiva si scaderile au venit pe volume mari. Odata incluse in pret aceste stiri si linistirea apelor, a inceput o usoara revenire, insa pe volume modeste", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu doar 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,66% sub inchiderea de joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,14%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in crestere cu 0,51%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 14,1 milioane lei, si au asigurat aproape 50% din lichiditatea bursei. Mai mult de jumatate a fost din lichiditate a fost acoperita de doua deal-uri, de 7,4 milioane lei.

Cea mai recenta tranzactie din piata principala a fost efectuata la 0,533 lei, pret cu 0,57% peste nivelul de joi. Chiar in deschidere cotatia acestor actiuni a atins un nou nivel maxim pentru ultimele sapte luni, insa apoi cresterea a incetinit.

"In acest an, actiunea FP a avut parte de o crestere accelerata pana la 0,51 - 0,52 lei/actiune, insa de aici s-a observat ca a scazut posibilitatea de a urca in acelasi ritm. Nici chiar propunerea de dividend nu a putut produce un impact prea mare. Cesterea a incetinit vineri, ceea ce poate arata ca evenimentele corporative curente (propunerea de dividend si solicitarea celui mai mare actionar ca FP sa vanda din active -n.r.) sa fie luate deja in considerare de investitori. Prin urmare, eventualele cresteri vor fi determinate doar de cei care vor sa detina actiunea pe un termen mai mare de timp si nu neaparat in scop speculativ", a mai spus brokerul.

Titlurile Concefa au cazut cu 15%, la 0,0153 lei, inca de la deschiderea sedintei de vineri, dupa ce compania a anuntat joi ca a cerut deschiderea procedurii de insolventa. Operatiunile cu aceste actiuni au insumat doar 8.600 de lei.

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au cumulat doar 181.000 de lei, valoare cu 24% sub rulajul de joi, de 239.000 de lei. O lichiditate mai redusa decat cea de vineri a fost inregistrata la 23 ianuarie, cand operatiunile au insumat 177.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,7%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 2,5%. Evolutia pietelor era determinata de date economice pozitive din SUA si de sperantele ca Grecia ar putea obtine saptamana viitoare, dupa mai multe amanari, cel de-al doilea acord de finantare externa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri