Bursa de la Bucuresti a crescut miercuri cu 0,73%, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care actiunile Transelectrica (TEL) au scazut cu 5,04% apropiindu-se incet de pretul minim propus de stat in oferta prin care vrea sa vanda 15% din titlurile companiei, informeaza Mediafax.
In urma publicarii preturilor din oferta, unii investitori care aveau deja actiuni Transelectrica au incercat sa speculeze un profit si au inceput sa vanda o parte din titluri la un pret peste minimul din oferta, pentru ca apoi sa cumpere la un pret mai mic in cadrul ofertei.

Astfel, in primele patru minute de tranzactionare actiunile Transelectrica au coborat cu 1,5%, insa apoi scaderea s-a accentuat. Minimul zilei a fost atins cu putin inainte de inchiderea sedintei, cand actiunile erau in scadere cu 5,63%, la 16,1 lei.

"Este foarte probabil ca scaderea cotatiei actiunilor Transelectrica sa fie determinata de intervalul de pret comunicat pentru oferta secundara de vanzare. Pana spre finalul ofertei cred ca sunt sanse ca pretul sa se stabilizeze la palierul acesta de 16 lei, pentru ca trebuie luat in considerare si cum vor evolua subscrierile si la ce pret, lucru care va fi vizibil mai aproape de termenul limita", a declarat pentru Mediafax Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea sedintei, actiunile Transelectrica erau cotate la 16,2 lei, pret in scadere cu 5,04%, insa, cu 8,72% peste pretul minim cerut de stat in oferta de vanzare, de 14,9 lei. Operatiunile cu titlurile companiei au insumat 350.000 de lei.

Spre deosebire de actiunile Transelectrica, majoritatea titlurilor de la BVB au fost pe crestere usoara inca din primele minute, piata mentinandu-se pe linia ascendenta din sesiunea anterioara.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,35%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,4% peste nivelul de marti.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,97%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Scaderea actiunilor Transelectrica a influentat vizibil evolutia indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a incheiat ziua in scadere nesemnificativa, cu 0,06%.
Investitorii au transferat in total actiuni de 53,5 milioane lei (12,2 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul sedintei anterioare, de 21,7 milioane lei (5 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 74% de trei deal-uri cu 0,24% din actiunile BRD (18,1 milioane lei) si operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (21,6 milioane lei).

Tranzactiile negociate cu actiunile BRD au fost realizate la 10,78 lei, pret cu 1,51% peste nivelul de marti, iar pe piata principala cotatia a scazut cu 0,56%, la 10,56 lei. Transferurile de pe piata principala au cumulat 766.000 de lei.

Actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,05%, la 0,576 lei.

"De cateva sedinte s-a putut observa ca pe bursa sunt prezenti mai mult jucatorii de talie mica, fapt ce a determinat si o corelare mai slaba cu pietele externe. Dintr-o data volumele mari cu care ne obisnuisem s-au disipat, lasand locul tranzactiilor mici pe paliere de pret destul de rasfirate. Probabil sunt necesari alti catalizatori pentru a impulsiona bursa, catalizatori care se lasa asteptati in momentul de fata", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 340.000 de lei, valoare de peste patru ori maui redusa decat rulajul de marti, de 1,5 milioane lei.

Titlurile firmei imobiliare Marcons Baia Mare (MARD) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 152.000 de lei, iar pretul a stagnat la 0,9 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,1%, iar pietele din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 1,7%. Bursele sunt pe crescut dupa ce banca centrala din SUA si-a imbunatatit prognoza de crestere economica si a anuntat ca majoritatea bancilor americane au trecut o noua runda de teste de stres.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri