Prima oferta publica de actiuni programata sa se faca in 2012 pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepe joi, statul incercand sa vanda 15% din Transelectrica (TEL). Ce spun brokerii care intermediaza oferta si cum vad analistii pretul anuntat de statul roman?

Brokerii care vand Transelectrica: In linii mari, statul a urmat propunerea noastraOferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile TEL va avea un pret minim de 14,9 lei/actiune si un pret maxim de 19,2 lei/actiune, potrivit unui anunt oficial facut marti.

“Suntem increzatori ca oferte se va face in conditiile anuntate. Suntem increzatori, dar nu aroganti, pentru ca stim ca ne asteapta doua saptamani foarte grele. Prin aceasta hotarare reprezentantii Guvernului au urmat in linii mari propunerea sindicatului care intermediaza oferta”, a declarat Dan Weiler, directorul departamentului de Corporate Finance si Investment Banking din cadrul BCR.

Banca este managerul sindicatului care se ocupa de intermedierea ofertei Transelectrica. Intercapital Invest si Swiss Capital sunt celelalte doua case de brokeraj care fac parte din sindicat.

Anterior, specialistii din piata subliniasera faptul ca statul trebuie sa urmeze recomandarile brokerilor care intermediaza oferta, pentru a evita repetarea situatiei din cazul ofertei publice secundare (SPO) desfasurata la Petrom anul trecut, acolo unde reprezentantii Guvernului au refuzat sa vanda actiunile la pretul recomandat de brokeri.

“Sunt in continuare increzator ca oferta se poate face. Am spus asta inca de la inceputul procedurilor si nu am indoieli ca nu va fi asa”, spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Alocarea se face prin “licitatie olandeza”. Miza pe lupta dintre institutionali


Investitorii interesati de oferta Transelectrica vor putea sa subscrie actiuni la un interval situat intre nivelul minim si cel maxim anuntat in prospect. Oferta are doua transe, cea mai mare parte (90%) fiind destinata investitorilor institutionali.

“Oferta se poate vinde la un pret peste minimul anuntat, mai ales avand in vedere ca se va crea concurenta intre investitori prin acest tip de alocare pe care l-am stabilit. Am avut discutii cu 34 de investitori institutionai straini si cu 20 de institutionali romani. Mizam pe ambele categorii”, spune Dan Weiler.

Cel putin 70% din actiunile scoase la vanzare vor trebui sa fie subscrise pentru ca oferta sa poata sa fie inchisa cu succes.

Dupa inchiderea perioadei de subscriere, statul va stabili un pret de oferta, in functie de care se va face alocare actiunilor scoase la vanzare. Pretul de oferta este stabilit in asa fel incat sa se realizeze vanzarea in proportie de 100% a ofertei.

Astfel, investitorii care au oferit un pret peste cel de oferta vor primi integral actiunile subscrise. Actiunile ramase vor fi alocate cererilor de subscriere efecutate la un pret egal cu pretul de oferta dupa principiul pro-rata. Investitorii care au subscris la un pret sub cel de oferta nu vor primi actiuni.

Analistii: Pretul este in linia asteptarilor, dar succesul ofertei nu este garantat


Analistii de la societatea de intermediere Broker Cluj au recomandat subscrierea actiunilor TEL la un pret sub 15,97 lei/actiune, cu 6,38% mai putin decat pretul stabilit luni pe Bursa pentru actiunile TEL, insa peste minimul de 14,9 lei anuntat de statul roman.

“Nivelul de pret si implicit discountul anuntat in cazul ofertei Transelectrica este in buna masura apropiat asteptarilor din piata. Este insa greu de cuantificat in ce masura acest discount va contibui la inchiderea cu succes a ofertei, pentru ca trebuie luat in calcul si faptul ca oferta depinde in primul rand de interesul fondurilor de investitii, pentru care pretul nu este chiar singurul factor ce determina luarea unei decizii”, spune Iuliana Mocanu, directorul departamentului de research al Raiffeisen Capital&Investment.

Un sondaj realizat de Wall-Street.ro in randul a 45 de analisti, brokeri si administratori de fonduri, arata ca statul roman trebuie sa vanda actiunile Transelectrica la un discount cuprins intre 10 si 20% fata de pretul din piata pentru ca oferta publica din martie sa aiba succes.

Adrian Tanase„Pretul anuntat pare atractiv, iar discountul este suficient. Personal insa, eu am o abordare binara pentru aceasta oferta: daca metoda de stabilire a tarifelor de catre ANRE va continua sa ignore formula de stabilire a incasarilor reglementate, cum s-a intamplat in ultimii trei ani, atunci compania nu mai este atractiva nici la discount 12%. Daca in schimb se imbunatateste procedura de reglementare ANRE, atunci discountul este unul foarte bun”, spune Adrian Tanase, directorul general al ING Investment Management Romania.

Brokerii incaseaza cel putin 0,7 mil. euro daca oferta se face. CNVM ia 130.000 euro


BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital ar putea sa incaseze un total circa 730.000 euro (3,2 milioane lei) in cazul in care oferta s-ar subscrie in proportie de 100% la pretul minim. Maximul pe care brokerii il pot incasa se apropie de un milion de euro (4,1 milioane lei), daca oferta se face la pretul maxim.

Comisionul cerut de consortiu a fost de 1,97% din valoarea actiunilor vandute, daca oferta se va inchide cu succes. Pentru comparatie, brokerii care au intermediat anul trecut SPO-ul Petrom cerusera un comision de 0,325%, care se putea transforma in aproximativ 1,6 milioane euro daca oferta ar fi avut succes.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va percepe la randul sau un comision de 0,35% din oferta, care, in functie de pretul exact la care se va face vanzarea, poate sa se transforme intr-o suma cuprinsa intre 130.000 euro si 170.000 euro.

De asemenea, statul va incasa intre 163,8 milioane lei (37,5 mil. euro) si 211,1 milioane lei (48,4 mil. euro) daca oferta se face.

Niciun ban din oferta nu se duce la companie. Transelectrica nu majoreza capitalul in urmatorul an


In prospectul final publicat marti pe Bursa de Valori Bucuresti se mentioneaza ca statul roman va primi integral valoarea totala obtinuta din SPO, in vreme ce Transelectrica nu va primi niciun venit din vanzarea actiunilor oferite.

In prospectul final publicat luni pe Bursa de Valori Bucuresti se mentioneaza si faptul ca statul roman nu intentioneaza sa initieze niciun demers pentru majorarea de capital a Transelectrica in urmatoarele 12 luni.

Initial, SPO-ul Transelectrica urma sa fie facut prin intermediul unei majorari de capital a companiei. Reprezentantii transportatorului de electricitate au declarat insa luna trecuta ca o eventuala majorare de capital se va face la o data ulterioara ofertei publice secundare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri