Statul roman trebuie sa vanda actiunile Transelectrica la un discount cuprins intre 10 si 20% fata de pretul din piata pentru ca oferta publica din martie sa aiba succes, potrivit unui sondaj realizat de wall-street.ro in randul a 45 de analisti, brokeri si administratori de fonduri.
Ministerul Economiei urmeaza sa vanda pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) un pachet de 15% din actiunile transportatorului national de electricitate, care, avand in vedere cotatiile actuale din piata (17,3 lei/actiune), valoreaza 190,3 milioane lei (43,7 milioane euro). Oferta publica secundara (SPO) este asteptata sa inceapa la mijlocul lunii martie.

Sondajele Wall-Street.ro
reunesc previziuni ale celor mai importanti specialisti din Romania. Realizate in mod constant de catre jurnalistii nostri, acestea au ca scop identificarea celor mai importante tendinte din mediul economic si de afaceri.

Niciunul dintre specialistii care au participat la sondaj nu a indicat un nivel optim al discount-ului care sa fie mai mic de 5%. Anul trecut statul roman a desfasurat un SPO la Petrom in cadrul caruia pretul minim cerut a avut un discount de 2,7% fata de cotatia din piata. Oferta Petrom a esuat la acel moment.

53% din participantii la sondaj considera ca actiunile Transelectrica ar trebui sa fie vandute la un pret cu 10 – 20% mai mic decat cel inregistrat in piata la momentul anuntului pentru ca oferta sa fie subscrisa in proportie de 100%.

Discount optim oferta Transelectrica

Alti noua brokeri si analisti (20% din participanti) spun ca discountul ar trebui sa depaseasca nivelul de 20%.

In privinta sanselor de reusita a ofertei, un numar de 35 dintre specialistii chestionati spun ca aceasta va fi subscrisa in totalitate, fata de doar noua care cred ca nivelul subscrierilor va fi mai mic de 100%. De asemenea, contextul de piata este considerat considerat favorabil realizarii ofertelor publice de actiuni de catre 83,3% dintre participanti.

Romgaz, singurul IPO din 2012


Desi reprezentantii Oficiului pentru Privatizari (OPSPI) au anuntat un calendar optimist al ofertelor publice ce urmeaza sa fie facute pe Bursa in 2012, specialistii din piata vad un singur IPO in acest an – Romgaz Medias.

Ce oferte publice se vor face in 201224 dintre cei chestionati spun ca statul roman va face in acest an oferte publice la Transelectrica, Transgaz si Romgaz. Alti noua brokeri si analisti au mai adaugat si Hidroelectrica pe aceasta lista, in vreme ce doar cinci participanti cred ca reprezentantii Guvernului se vor tine de cuvant si vor face toate ofertele publice anuntate pentru 2012.

Brokerii dau sanse minime si privatizarii Oltchim in 2012, mutare intens speculata pe Bursa in ultimele luni, si care anul trecut a urcat pretul actiunilor OLT cu peste 400%.

Circa 67% dintre respondenti nu cred ca statul isi va mentine promisiunilede a privatiza in acest an combinatul cu pierderi de 270 milioane lei.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), a anuntat in februarie ca va achizitiona in 2012 servicii de consultanta pentru privatizarea Oltchim, iar trecerea acestuia in proprietate privata va avea loc in prima jumatate a anului 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri