"In conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a Oltchim, metoda de privatizare este o metoda combinata, respectiv negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic", conform anuntului de vanzare publicat de Ministerul Economiei, actionarul majoritar al combinatului.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa privatizeze Oltchim pana la finele lunii aprilie.

Combinatul se numara printre primele companii de stat care vor avea management privat.

Potentialii ofertanti sunt anuntati ca, pe parcursul derularii procesului de privatizare, este posibila modificarea capitalului social al Oltchim si, implicit, a pachetului de actiuni scos la vanzare, ca urmare a conversiei in actiuni a creantei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra combinatului.

Comisia Europeana a aprobat in urma cu o saptamana conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de AVAS, care se ridica la aproximativ 135 milioane euro, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

Guvernul a aprobat in 2009 o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de AVAS. Autoritatea a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane lei provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate.

Citeste si:

De asemenea, posibilii cumparatori sunt instiintati ca au optiunea sa negocieze direct cu OMV Petrom, via OPSPI, termenii unei posibile achizitii a rafinariei Arpechim, fara a conditiona in niciun fel procesul de privatizare si oferta de vanzare a combinatului.

Arpechim a fost principalul furnizor de materii prime al Oltchim. Oltchim a amuntat de mai multe ori ca intentioneaza sa preia Arpechim, insa nu a avut resurse financiare pentru cumpararea activelor de petrochimie.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intentionand sa scoata la vanzare pachetul majoritar de actiuni.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, impartit in 343,2 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Potrivit celor mai recente raportari de la BVB, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE, care detine 17,47% din actiuni, si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.