Bursa de la Bucuresti a crescut vineri cu 0,44%, in linie cu bursele europene, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa fie prudenti, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) si BRD (BRD) au asigurat 76% din lichiditate.iafax.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,52%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,82% peste inchiderea de joi, scrie Mediafax.

In acelasi timp, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea, era in stagnare.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,2% peste nivelul de la finalul sedintei precedente. Indicele include primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Indicele BET a crescut cu aproape 22% de la inceputul anului, in timp ce indicele BET-FI s-a apreciat cu 28%. Perioada este similara cu cea din 2010 si 2011, cand dupa 3-4 luni de cresteri piata a suferit corectii de 20-30%. In acelasi timp, la nivelurile actuale, raportul risc/randament este mai scazut in comparatie cu inceputul anului, astfel incat, poate, unii investitori sunt mai precauti si evita sa cumpere la nivelurile actuale", a declarat pentru MEDIAFAX Dragos Darabut, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Vanguard Asset Management.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34,4 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare de 2,6 ori peste rulajul sedintei precedente, de 13,1 milioane lei (3 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 76% de operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (19,1 milioane lei) si cu actiunile BRD (7 milioane lei).

Cel mai recent transfer cu actiunile FP a fost realizat la 0,587 lei, pret in crestere cu 0,6%, iar titlurile bancii au avansat cu 2,33%, la 10,98 lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au coborat cu 6,1%, la 1,2 lei, pe un rulaj de 359.000 de lei. Corectia a venit dupa ce aceste actiuni au avansat cu aproape 7%, sustinute de ordinele de cumparare plasate de unii speculatori care asteptau publicarea anuntului de privatizare a combinatului chimic.

Anuntul a fost publicat cu putin inainte de finalul sedintei bursiere de joi, insa investitorii nu au reactionat imediat. Totusi, la debutul sesiunii de vineri, actiunile au coborat semnificativ, cu pana la 6,1%, insa apoi scaderea a incetinit.

Titlurile Transelectrica (TEL) au incheiat in crestere cu 3,68%, la 16,9 lei, in a treia zi de derulare a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile companiei. In primele trei zile ale ofertei, investitorii au subscris 3,27% din oferta, la preturi care au atins minimul si maximul din oferta, respectiv 14,9 lei si 19,2 lei. Subscierile insumeaza 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

Pe piata obligatiunilor a fost realizat un deal cu titluri de stat cu maturitate in iunie 2017, pentru suma de 55,5 milioane lei (12,7 milioane euro).

"Indicele S&P500 se tranzactioneaza la doar 11% fata de maximul istoric din 2007. Nu este imposibil ca indicele american sa revina la acest nivel intr-un an sau doi daca tinem cont de banii ieftini pusi la dispozitia economiilor din tarile dezvoltate si daca sustinem scenariul in care criza din zona euro nu va recidiva", a mai spus Darabut.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,3%, insa majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 0,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri