Cu zece ani in urma recomandarile de “sell” au depasit 20% din totalul rapoartelor de analiza din intreaga lume, dupa stabilirea regulilor care vizau eliminarea conflictelor de interese dintre bankeri/brokeri si analisti.

In prezent s-a revenit la sub 10%, in ciuda turbulentelor care au lovit pietele financiare in ultimii ani.

„Rapoartele de analiza sunt asociate, in mod corect sau eronat, cu o anumita organizatie. Daca cineva recomanda „sell” nu vor fi foarte multi incantati de acest lucru”, a declarat David Baran, co-fondatorul fondului de hedging Symphony Financial Partners.

Citeste si:

Potrivit acestuia, un analist cu perspectiva negativa asupra unei actiuni va prefera de cele mai multe ori sa nu spuna public acest lucru, temandu-se ca reactia sefilor companiei unde sunt angajati, care cel mai probabil sunt interesati sa aiba o relatie buna cu firma sau compania din raportul de analiza.

„In general este dificil pentru multi analisti sa dea recomandari negative pe o companie, iar apoi sa se mai astepte sa fie bine primiti la intalnirile cu investitorii companiei in cauza, sau sa aiba acces la managerii acelei companii”, a mentionat David Baran.

Doar 6% din recomandarile analistilor din SUA sunt de „sell” la aceasta data. Pentru comparatie, in Asia procentul este de 10%, iar in Europa cifra ajunge la 14%.