Putin peste 2.000 de conturi ale investitorilor de pe bursa au fost inchise in primele trei luni din 2012, totalul acestora ajungand la 86.073, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). In schimb, valoarea medie a banilor pe care un investitor obisnuit de pe bursa ii avea intr-un singur cont era de 1.946 euro, cu 6% mai mult decat in 2011.
Numarul de conturi deschise pe bursa a scazut constant incepand cu vara anului 2011, dupa prabusirea pietelor de actiuni cauzata de retrogradarea ratingului suveran al SUA si problemele din Grecia.

„Numarul total de investitori la sfarsitul lunii martie 2012 a fost de 86.073 (fara a tine cont daca un investitor apeleaza la unul sau mai multi intermediari), inregistrand o scadere de aproximativ 2% fata de sfarsitul anului 2011”, mentioneaza oficialii FCI.

Din acest total, peste 90% sunt conturi ale micilor investitori, pe care Fondul ii poate compensa integral in cazul in care o firma de brokeraj autorizata sa opereze pe BVB intra in faliment. FCI asigura o compensatie de maxim 20.000 euro pentru clientii firmelor membre.

Fondul poate compensa integral 78.253 de investitori, acestia avand un portofoliu in medie de 1.946 euro.

Cresterile din T1 au urcat averea investitorilor cu 1,8 mld. lei

Averea totala a tuturor investitorilor de pe bursa (inclusiv fondurile de pensii) a urcat cu 1,8 miliarde lei in primele trei luni ale acestui an, ajungand la 14,6 miliarde lei

Valoarea totala a portofoliilor detinute de toate categoriile de investitori (inclusiv cei necompensabili, precum fondurile de pensii) a crescut cu 14%, pana la 14,6 miliarde lei (3,3 miliarde euro). Din aceasta suma lichiditatile care sunt in conturi dar care nu au fost investite in actiuni ajung la 349 milioane lei.

Averea investitorilor de pe Bursa aproape ca s-a injumatatit in cea de-a doua parte a anului trecut, din cauza scaderii cotatiilor actiunilor cat si din cauza retragerilor de capital de pe bursa.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri