Numarul investitorilor care tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urcat in semestrul al doilea al anului trecut cu putin peste 5.400, ajungand la un total de circa 35.600, potrivit unui sondaj realizat de BVB in randul caselor de brokeraj romanesti. In toamna lui 2013 pe Bursa de Valori Bucuresti a avut loc listarea Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria pietei locale, dar si oferta Nuclearelectrica (SNN).

De notat ca un investitor poate avea conturi deschise la mai multe firme de brokeraj.

Chiar daca teoretic cele doua listari majore din 2013 au facut ca numarul investitorilor sa urce per ansamblu cu 18%, valorile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti au ramas in primul trimestru din acest an similare celor din T1 anul trecut (cca. 7 mil. euro/zi), diferenta fiind facuta de deal-uri.

Sondajul arata ca la sfarsitul anului trecut pe BVB operau 687 de investitori institutionali romani, 33.854 de investitori romani persoane fizice, 824 de investitori din Uniunea Europeana, 167 din SUA si 108 din alte tari.

Ca pondere din valoarea totala a tranzactiilor facute pe bursa anul trecut, investitorii romani au facut mai bine de jumatate din rulaje, in vreme ce strainii au ajuns la un procent de 46% (vezi graficul atasat). Datele furnizate de Bursa de Valori Bucuresti releva ca institutionalii romani, precum fondurile de investitii sau de pensii, au fost anul trecut vanzatori neti, strainii au fost cumparatori neti, in vreme ce investitorii romani de retail au fost in primul semestru vanzatori neti, in vreme ce in S2 au fost cumparatori neti.

Sondajul BVB mai arata ca 70% din ordinele de tranzactionare sunt trimise prin intermediul platformelor on-line de catre investitori. Totusi, situatia se inverseaza din punct de vedere al valorii tranzactionate, 73% din lichiditatea de pe Bursa de anul trecut fiind generata de ordine off-line.

Dialog spumos intre un investitor si Ludwik Sobolewski: “In Mallorca au fost toti romanii, mai bine ne premiati cu masini!” – “Nu cu un Ferrari construiesti o bursa”

Sondajul a fost prezentat luni, la intalnirea lunara pe care o are cu investitorii si persoanele interesate de piata de capital romaneasca. Seful Bursei a subliniat ca “digitalizarea” pietei de capital reprezinta un aspect caruia i se va acorda o atentie sporita in perioada urmatoare.

In acest sens, Bursa de Valori Bucuresti isi va relansa website-ul cel mai probabi in luna iunie, asta dupa ce recent a lansat propria aplicatie mobila. In cele trei saptamani de cand a devenit disponibila, aplicatia BVB a fost descarcata de peste 1.200 de ori.

Bursa a dat recent si startul unui concurs de tranzactionare virtuala - BVB IQ, castigatorul urmand sa fie premiat cu o vacanta pentru doua persoane in Palma de Mallorca, in vreme ce locurile doi si trei vor fi rasplatite cu smartphone-uri si un laptop Dell. Unul dintre investitorii prezenti, nemultumit de valoarea premiilor oferite, a sugerat ca Bursa si firmele de brokeraj ar trebui sa mareasca miza concursului.

“In Mallorca au fost aproape toti romanii in concediu, premiile trebuiau sa fie mai substantiale, trebuia sa fi avut masini precum Ferrari sau Porsche pentru primele locuri”, a declarat acesta.

Obiectivul BVB IQ este educarea investitorilor noi in privinta tranzactionarii. Nu cu un Ferrari construiesti o bursa - Ludwik Sobolewski

“Nu acesta este scopul concursului; obiectivul BVB IQ este educarea investitorilor noi in privinta tranzactionarii. Nu cu un Ferrari construiesti o bursa”, a fost replica lui Ludwik Sobolewski.

BVB IQ are la baza o platforma educationala ce cuprinde 20 de seminarii realizate in tara si se va desfasura in perioada 14 aprilie- 13 iunie. Competitie virtuala de tranzactionare online se va desfasura pe platforma BVB, ArenaXT, iar conditiile de tranzactionare vor replica situatia din piata reala. Estinvest, Intercapital Invest, SSIF Broker Cluj si Tradeville sunt casele de brokeraj partenere ale proiectului BVB IQ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri