Luna octombrie a fost un adevarat “rai” pentru traderii si speculatorii de pe burse, care au avut posibilitatea sa inregistreze castiguri semnificative de pe urma volatilitatii generalizate din toate pietele de capital. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a facut exceptie, caruselul cresterilor si al scaderilor din ultimele saptamani fiind condus de actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer (IMP), in top ajungand si austriecii de la Erste Bank.

Au fost luate in calcul evolutiile intra-day din luna octombrie ale celor mai tranzactionate 25 de actiuni (BET-XT) de pe BVB.

Cea mai volatila actiune din octombrie este Impact, cu un spread mediu intraday de peste 4%. Titlurile dezvoltatorului imobiliar au fluctuat in timpul zilei cu peste 5% in sase din cele 16 sedinte in care s-au tranzactionat luna aceasta. Recordul a fost atins miercurea trecuta, cand variatia dintre pretul minim si maxim a ajuns la 6,7%. Impact a obisnuit investitorii cu evolutii spectaculoase inca de anul trecut, cand a crescut cu 318%. Si anul acesta IMP este pe primul loc in topul cresterilor, cu un randament de 128,6%.

“Octombrie a fost o luna volatila si in piata s-au vazut mai multi traderi, cu ordine consistente, care au incercat sa profite de pe urma cresterilor si a scaderilor puternice. Spre deosebire de marile burse internationale, in Romania sunt mai putini speculatori ‘pur-sange’ care fac doar tranzactii intra-day. In general investitorul roman are anumite plasamente pe termen mediu si incearca sa speculeze atunci cand apar fluctuatii foarte mari de pret”, spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare in cadrul casei de brokeraj Estinvest.

Podiumul volatilitatii este completat de Banca Comerciala Carpatica (BCC) si Erste Bank (EBS), cu variatii intra-day de 3,7%, respectiv 2,9%. Carpatica a fost inca de la inceputul anului una dintre cele mai speculate actiuni de pe bursa locala, ca urmare a zvonurilor privind o posibila fuziune. Conducerea institutiei de credit anuntase in vara ca vrea sa gaseasca o varianta de fuziune care sa sustina propulsarea in top 10, cu pastrarea numelui.

Compania *Variatie intraday (%) Variatie 2014 (%)
Impact 4,05 128,6
Banca Carpatica 3,76 14,2
Erste Bank 2,95 -30,6
SIF Transilvania 2,71 -60,1
Bursa de Valori Bucuresti 2,58 -8,4
SIF Moldova 2,57 5,7
Transelectrica 2,56 67,1
SIF Banat-Crisana 2,53 -5,8
SIF Muntenia 2,35 -5,9
Broker Cluj 2,34 -11,7
Nuclearelectrica 2,29 -29,8
Zentiva 2,11 19,6
Electrica 2,1 12,7
Antibiotice 2,04 3,8
BRD 1,95 -11,2
Banca Transilvania 1,92 6,3
Romgaz 1,79 -0,8
Fondul Proprietatea 1,78 12,6
SIF Oltenia 1,78 -9,2
Petrom 1,74 -7,4
Biofarm 1,61 -4
Transgaz 1,46 22,4
Compa 1,37 22
Rompetrol Well Services 1,37 10,4
Electromagnetica 1,01 -8

De cealalta parte, Erste Bank a inceput sa inregistreze scaderi puternice urmate de reveniri, in special dupa ce luna trecuta au aparut temeri ca banca austriaca ar putea sa aiba probleme similare cu cele ale Raiffeisen in Ungaria. Raiffeisen Bank International a dat in septembrie indicatii privind pierderile estimate din operatiunile derulate in Ucraina si Ungaria, mesajul fiind interpretat foarte negativ de investitori, actiunile scazand cu pana la 13%. In aceeasi zi (23 septembrie), Erste a fost cea mai tranzactionata companie de pe Bursa de Valori Bucuresti si a scazut cu 4,7%.

Actiunile care au inregistrat cele mai reduse fluctuatii in timpul sedintelor de tranzactionare din octombrie sunt Electromagnetica (1%) si Rompetrol Well Services (PTR). De mentionat insa ca in cazul Electromagnetica (ELMA) media este puternic influentata de faptul ca societatea, una dintre cele mai putin lichide de pe Bursa de Valori Bucuresti, a avut sedinte in care s-au realizat doar 4-5 tranzacti, astfel ca fluctuatia cotatiilor intra-day a fost minima sau chiar inexistenta.

“Nu cred ca lucrurile se vor linisti pe burse acum la final de an. In curand vor aparea datele BCE pivind rezultatele testelor de stres in sistemul bancar, iar pana atunci vedem cum apar zvonuri nu foarte placute despre cum vor arata acestea - Marcel Murgoci, Estinvest

Dintre actiunile lichide, Transgaz (TGN) a fost cea mai stabila, cu o variatie de 1,4%, urmata de Petrom (SNP) si SIF Oltenia (SIF5). De altfel, SIF Oltenia s-a diferentiat semnificativ de celelalte SIF-uri, inregistrand o variatie intra-day de 1,7%, in comparatie cu 2,3 – 2,7% - media celorlalte societati financiare.

“Nu cred ca lucrurile se vor linisti pe burse acum la final de an. In curand vor aparea datele BCE pivind rezultatele testelor de stres in sistemul bancar, iar pana atunci vedem cum apar zvonuri nu foarte placute despre cum vor arata acestea. Pe plan local, datele financiare la 9 luni ale companiilor sunt asteptate sa genereze din nou volatilitate”, mentioneaza Marcel Murgoci.

Sezonul rezultatelor financiare la 9 luni va lua startul saptamana viitoare in Romania. Banca Carpatica si Banca Transilvania sunt primele companii listate de pe BVB care isi vor anunta cifrele.

Foto: Shutterstock / Businessman

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri