Circa 47% dintre investitorii prezenti la eveniment spun ca ar vrea sa investeasca in companii din energie, daca in piata ar exista instrumente financiare lichide asociate acestora. Societatile din agricultura sunt urmatoarele pe lista, 23% dintre investitori alegand aceasta optiune.

Silviu Enache declarase in cadrul conferintei ca firmele romanesti din IT sunt de asemenea foarte asteptate in piata, asta si in conditiile in care mai multi reprezentanti din sector au afirmat in ultimii ani ca sunt interesati sa isi listeze afacerile. „Primul nume care imi vine in minte din IT si care ar fi foarte interesant pentru investitorii de pe BVB este Gecad”, a spus reprezentantul OTP Bank.

IMM-urile ocupa locul trei in topul preferintelor (12%), cei mai multi investitori spunand ca ar alege sa investeasca direct in acestea (34,5%). De cealalta parte, in firmele din agricultura, majoritatea participantilor au spus ca ar alege sa investeasca prin intermediul unor fonduri de investitii inchise specializate.

Citeste si:

In privinta solicitarilor pe care investitorii le au pentru mediul politic in vederea dezvoltarii pietei de capital, cei mai multi (45%) spun ca esentiala este existenta unei strategii guvernamentale pentru dezvoltarea economica care sa se bazeze pe bursa. Infrastructura financiara insuficient dezvoltata si costurile institutionale sunt urmatoare elemente asupra carora investitorii atrag atentia.

Ce trebuie sa aiba o companie pentru atragerea investitorilor?

La aceasta intrebare cei mai multi dintre participantii la sondaj au mentionat existenta unui management profesionist (23%). Transparenta si rezultatele financiare pozitive sunt de asemenea foarte bine privite de investitori, cele doua elemente fiind alese de 18%, respectiv 17%, dintre investitori.

Oarecum surprinzator, o politica atractiva de dividende reprezinta un factor cheie pentru doar 12% dintre participanti, acest element fiind mai putin important in viziunea investitorilor decat notorietatea companiei (14%).

Principalul motiv pentru care societatile din Romania nu se listeaza pe Bursa si nu utilizeaza instrumentele de pe pietele de capital in dezvoltarea lor este informarea insuficienta, considera majoritatea investitorilor (47%). De asemenea, costurile de listare si mentinere la bursa reprezinta o piedica importanta in atragerea acestor companii pe piata de capital, 19% dintre participanti fiind de aceasta parere.