Persoanale care investesc direct pe bursa sau prin intermediul fondurilor de investitii nu vor mai trebui sa faca obisnuitul drum trimestrial la Fisc pentru a-si depune declaratii declaratia 225, prin care isi declara castigurile din piata si platesc impozitul de 16%, avand in vedere noile modificari din Codul Fiscal.
Obligatia investitorilor de a-si determina castigul sau pierderile nete din fiecare trimestru si raportarea acesteia catre institutiile statului in vederea colectarii impozitului va reveni firmelor de bokeraj prin intermediul carora acestia tranzactioneaza, sau administratorilor fondurilor de investitii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta in vederea modificarii Codului Fiscal.

In lege se mai arata ca brokerii si administratorii de fonduri vor fi obligati sa isi informeze in clientii cu privire la profitul sau pierderea inregistrata, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a incheiat.

La inceputul acestui an, reprezentantii principalelor institutii din piata de capital romaneasca au facut primul demers comun prin care au cerut Ministerului Finantelor sa elimine impozitul trimestrial platit de investitorii de pe Bursa.

“Aceste modificari au termen de intrare in vigoare in jurul datei de 1 iulie. Ma astept ca undeva in cursul saptamanii viitoare sa fie aprobate pentru a avea o luna la dispozitie sa ne pregatim sistemele informatice. Ce vedem acum este practic un rezultat al demersului din ianuarie. Discutiile si modificarile au fost facut de Guvernul Ungureanu, insa faptul ca vor fi aplicate de noul Guvern reprezinta un lucru imbucurator, o dovada a faptului ca poate exista continuitate la nivelul deciziilor politice”, a declarat Dragos Neacsu, presedintele consiliului director al Asociatiei Administratorilor de Fonduri, si directorul general al Erste Asset Management.

Depunerea declaratiilor a reprezentat una dintre principalele nemultumiri a investitorilor de pe Bursa din ultimii ani, o parte din acestia alegand chiar sa se retraga din piata din cauza birocratiei excesive.

“Dupa ce a fost introdusa obligativitatea depunerii fiselor trimestriale, agentiile fiscului au fost luate cu asalt de investitori care gaseau functionari ce nu erau la curent cu formularistica si cu acest nou demers. Multi investitori s-au intors furiosi impotriva noastra, deoarece credeau ca noi am facut ceva si pentru prima data am avut discutii dificile cu acestia legate de formulare si gradul de discomfort generat de aceste documente. Multi investitori, de ordinul miilor, au decis sa iasa din fonduri”, spune Neacsu

Seful Erste Asset Management se asteapta ca o parte din investitori sa revina in piata in cea de-a doua jumatate a anului, dupa modificarea Codului Fiscal. “Retinerea impozitului pe profit la sursa, precum si evolutia recenta a dobanzilor bancare I va face pe o parte din investitori sa isi mute banii din banci in fonduri”, mentioneaza Dragos Neacsu.

Declaratiile trimestriale au fost introduse in iulie 2010, cand a fost adus la acelasi nivel si impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de detinere a titlurilor. Anterior, investitorii plateau impozit de 16% numai daca titlurile erau vandute in mai putin de un an, iar daca pastrau titlurile in portofoliu peste un an, se achita doar 1% din castig.

Sursa imagine: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri