Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN) si Antibiotice (ATB) sunt cele trei companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) care comunica cel mai bine cu investitorii, potrivit primei editii a indicatorului Vektor. Desi transparenta ar trebui sa fie cuvantul de ordine pentru orice firma pe bursa, majoritatea companiilor romanesti stau foarte slab la acest capitol, nota medie a pietei fiind de 3,6 (dintr-un maxim de 10).

VEKTOR este un indicator calculat de Asociatia pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania (ARIR) care evalueaza in baza a 15 criterii comunicarea companiilor listate cu investitorii. Metodologia a fost elaborata de un grup de lucru format din membri ARIR, analisti financiari, profesionisti in domeniul relatiilor cu investitorii, consultanti si profesori.

Banca Transilvania, Nuclearelectrica si Antibiotice au obtinut punctaj maxim (10), acestea fiind urmate de Alro (ALR), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), OMV Petrom (SNP) si Electrica (EL), cu un indicator de 9,5. Farmaceutica Remedia, Fondul Proprietatea si MedLife cu o nota 8,5 fiecare.

Daca mai vine cineva la mine sa-mi spuna ca piata de capital nu este relevanta, o sa-l contrazic pana nu mai pot. Am fost in companii listate la Bursa de Valori Bucuresti si pot sa spun sa sunt relevante

La nivelul intregii piete, media a fost insa de 3,6.

“Poate ca nu o sa ne omoare rezultatele indicatorului lansat astazi si nu o sa fim pusi la zid, cu media pietei de 3,6. Stim ca a fost un efort fara precedent. Un proiect de aproape un an si au fost foarte multe companii implicate, insa cred ca am reusit. Daca mai vine cineva la mine sa-mi spuna ca piata de capital nu este relevanta, o sa-l contrazic pana nu mai pot. Am fost in companii listate la Bursa de Valori Bucuresti si pot sa spun sa sunt relevante, au activitati foarte bine organizate, bine puse la punct, investitii, insa din pacate nu se cunosc foarte bine”, a declarat Daniela Serban, presedintele ARIR.

Cercetarea Asociatiei arata ca cele mai multe companii (57) au indeplinit criteriul care se refera la disponibilitatea datelor de contact pentru echipa de la Relatia cu Investitorii, iar alte 50 de companii au indeplinit criteriul privind furnizarea informatiilor despre pretul actiunilor in cadrul propriului website.

O alta confuzie a fost generata de evenimentele dedicate investitorilor. Multi [reprezentanti ai companiilor] ne-au intrebat daca au fost la gala de inaugurare a anului bursier, se bifeaza ca fiind intalnire cu investitorii?

"Unul dintre punctele pe care le-am solicitat a fost interactiunea si acoperirea de catre analisti a companiilor listate. Am fost intrebati care sunt analistii, de unde sa-i luam... Companiile listate au sunat analistii si asta e deja un pas inainte. O alta confuzie a fost generata de evenimentele dedicate investitorilor. Multi ne-au intrebat daca au fost la gala de inaugurare a anului bursier, se bifeaza ca fiind intalnire cu investitorii? Nu, evenimentele de PR nu sunt evenimente cu investitorii. Acest proiect este unic in Europa, iar acest indicator il vom revizui anual”, a mentionat Daniela Serban.

Alte criterii pe baza carora au fost evaluate companiile:

  • disponibilitatea echipei de relatii cu investitorii,
  • informatii despre conducerea companiei si politica de remunerare,
  • organizarea conferintelor telefonice dedicate rezultatelor financiare,
  • existenta prezentarii pentru investitori,
  • publicarea comunicatelor de presa aferente raportarilor financiare,
  • participarea la evenimente cu investitori,
  • furnizare informatiilor financiare in format excel,
  • transcript/inregistrare conferinte de prezentare a rezultatelor financiare,
  • publicarea informatiilor despre pretul actiunii,
  • acoperirea de catre analisti financiari si raportarea non-financiara.

ARIR este o organizatie non-guvernamentala si non-profit care a fost infiintata in noiembrie 2018 cu scopul de oferi emitentilor actuali si potentiali o platforma pentru dezvoltarea profesionistilor in relatia cu investitorii si pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici in comunicarea cu investitorii si in guvernanta corporativa.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri