Geoff Lewis, global strategist in cadrul JP Morgan Asset Management, mentioneaza ca si-a schimbat luna trecuta recomandarea pentru actiunile europene in „suprapondere” („overweight”).

Aceste actiuni au fost supravandute si daca vor avea parte de cateva stiri pozitive – legate de eventualele intelegeri privind infiintarea unui sistem bancar european – s-ar putea sa inregistreze o revenire”, a declarat Lewis.

Si reprezentantii Franklin Templeton Global Equities Group spun ca au observat potential de crestere in Europa. Templeton, care administreaza in Romania si Fondul Proprietatea, are de asemenea o recomandarea de „suprapondere” pe Europa.

„Investitorii care fug din Europa pe masura desfasurarii crizei ar putea sa piarda ocazia de a detine companii de pe continent la preturi foarte mici”, mentioneaza Heather Arnold vicepresedinte executiv si director de research in cadrul Templeton Global Equity Group.

„Avand in vedere ca 60% din vanzarile corporatiilor europene sunt facute pe piete internationale, perspectivele pe termen lung ale multinationalelor europene bine diversificate sunt mai putin corelate cu perspectivele macroeconomice locale; in orice caz, mai putin corelate decat cred investitorii din piata”, a mai adaugat ea.

Clarificarea felului in care politicienii vor rezolva criza datoriilor precum si subevaluarea companiilor sunt factorii care vor sustine pretul actiunilor europene, considera Richard Harris, seful fondurilor de investitii administrate de Port Shelter Investment Management.

Suntem intr-o perioada in care cresterea economiei SUA ar putea sa inceteze, iar in Europa sa inceapa revenirea. S-ar putea sa asistam la o inversare surprinzatoare a performantelor financiare. O piata a incasat lovituri din plin, in vreme ce o alta piata a mers destul de bine – cred ca situatia se va echilibra”, spune Richard Harris care mentioneaza totodata ca a inceput sa inlocuiasca o parte din actiunile americane detinute cu actiuni europe, carora pana de curand au le acordase recomandarea de „subpondere” („underweight”).

Primele semnale care sa indice revenirea burselor europene au fost deja vizibile in ultimele saptamani. Indicele benchmark FTSEurofirst 300 a crescut usor in ultimele sedinte dupa ce scazuse puternic imediat dupa rezultatelor neconculdente ale primelor alegeri din Grecia, care au avut loc pe 6 mai. De asemenea, BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat cu 5,6% in ultimele doua saptamani.

In privinta evaluarilor, actiunile din Europa sunt mai ieftine decat cele din SUA. Indicele american S&P 500 se tranzactioneaza la un PER (pret raportat la profit pe actiune) de 12,8, in vreme ce principale companii britanice si franceze sunt evaluate la un PER de 9,5.