Desi majoritatea guvernelor spun ca vor sa vanda o serie intreaga de companii de stat, de la aeroporturi la retele si distribuitori de electricitate, numarul tranzactiilor realizate in 2011 fost cu peste 50% mai mic decat cel inregistrat in anul precedent, se arata in raportul Privatisation Barometer – un proiect comun al KPMG si institutul italian de cercetare Fondazione Eni Enrico.

In Romania anularea sau amanarea privatizarilor si a ofertelor publice pe Bursa a devenit ceva obisnuit mai ales in ultimul deceniu, cand guvernele rareori au avut curajul sa iasa in piata cu actiuni ale companiilor de stat. Ultimele doua oferte realizate de statul roman s-au desfasurat la Petrom si Transelectrica. Oferta Petrom a esuat in 2011, motivele cel mai des invocate fiind conditiile dificile de piata si pretentiile exagerate de pret ale statului roman. In schimb oferta Transelectrica a fost vanduta la inceputul acestui an, inregistrandu-se chiar un interes neasteptat de mare din partea micilor investitori romani.

La nivel global, incasarile totale din privatizari au scazut anul trecut la 94,4 miliarde dolari, comparativ cu 213,6 miliarde dolari stransi de guverne in 2010.

Evolutia incasarilor din privatizari

Citeste si:

Cea mai mare privatizare a fost tranzactia de 6,1 miliarde dolari prin care Guvernul SUA a vandut 15% din gigantul financiar AIG, companie nationalizata de catre statul american la inceputul crizei financiare. Oferta AIG a fost atat de mare incat a propulsat SUA pe locul trei in clasamentul tarilor care au facut cele mai mari privatizari in 2011.

Oferte publice in valoare de 34,6 miliarde dolari au fost amanate sau anulate in tari precum Italia, Grecia, Egipt, Turcia sau Polonia din cauza opozitiei politice sau din cauza restrangerilor financiare.

De notorietate este anularea cu o zi inainte de executie a ordinelor a ofertei publice prin care Spania vroia sa vanda Loteria Nationala. Daca s-ar fi realizat, aceasta ar fi fost cea mai mare privatizare facuta in 2011.

China a privatizat cel mai mult anul trecut, statul comunist realizand 19 tranzactii in valoare de 14,2 miliarde de dolari. Urmeaza Australia, SUA si Rusia. Irlanda este statul din Uniunea Europeana care a privatizat cel mai mult (4 tranzactii, 6,9 miliarde dolari). Polonezii se afla pe locul al doilea (15 tranzactii, 4,4 miliarde dolari), in vreme Portugalia a ocupat a treia pozitie, cu o singura privatizare in valoare de 3,5 miliarde dolari.