Dupa noua luni in care atat Bursa de la Bucuresti cat si majoritatea pietelor externe au crescut cu procente cuprinse intre 8 si 20%, analistii si-au redus asteptarile pentru ultimul trimestru din 2012, chiar daca, spun ei, raman usor optimisti. Care sunt estimarile acestora?
„Per ansamblu ne asteptam ca sentimentul in piete sa ramana unul pozitiv, insa impulsul de crestere nu va mai fi la fel de puternic ca in perioada imediata de dupa anuntarea masurilor ce urmeaza sa fie luate de catre bancile centrale”, declara analistii Erste Bank intr-o raport adresat investitorilor.

Un sondaj realizat de institutul german ZEW in randul analistilor si specialistilor din domeniul financiar arata o scadere semnificativa a asteptarilor acestora in privinta situatiei economice pe urmatoarele sase luni in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE). Totusi, situatia economica din prezent nu s-a inrautatit comparativ cu lunile precedente considera participantii la sondaj.

„Sunt mai degraba optimist in privinta T4, desi trebuie sa recunosc ca nu este genul acela de optimism foarte sigur. Se apropie alegeri atat la noi cat si in SUA, iar cursele electorale vor avea un impact asupra pietelor in sensul ca lumea va astepta sa vada cum va arata noua matrice politica. In aceste conditii un scenariu de stabilizare a pietei in jurul cotatiilor actuale pare destul de plauzibil”, spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al casei de brokeraj Prime Transaction.

Din punct de vedere fundamental, pietele de actiuni au crescut „putin mai mult decat era cazul”, considera analistii Erste Bank. „Privite din aceasta perspectiva, companiile inca sunt slabe, trendul general fiind de scadere a profiturilor la sfarsitul acestui an”, adauga ei.

BET, indicele celor mai lichide actiuni tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti (BVB), a urcat cu aproape 9% in primele noua luni din 2012, in vreme ce BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare a castigat 21%.

Fondul Proprietatea si Petrom – singurele companii vazute cu ochi buni


Fondul Proprietatea (FP) si Petrom (SNP) sunt singurele companii din piata romaneasca pe care Erste le recomanda investitorilor, ambele avand in viziunea acestora perspective de crestere.

„In cazul FP confirmam existenta unor factori care sa duca la o crestere pe termen mediu si lung. Ramanem fanii acestei actiuni datorita unor elemente precum rezolvarea insolventei Hidroelectrica, IPO-ul Romgaz, listarea secundara la Varsovia si programul de rascumparare”, spun analistii Erste Bank.

Banca are o recomandarea de „subpondere” („underweight”) cu perspective pozitive in cazul bursei romanesti. Bursa din Istanbul este singura piata europeana pentru care acestia recomanda „suprapondere” („overweight”).

Actiunile FP au crescut cu 23% in acest an, in vreme ce Petrom a castigat 38%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri