Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, miercuri, irevocabil, anularea unei hotarari AGA a Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, pentru ca ulterior compania Franklin Templeton sa fie numita administrator al FP.
In 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a constatat nulitatea absoluta a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Fondului Proprietatea prin care, in data de 6 septembrie 2010 fusese modificat actul constitutiv si era numit administrator unic "Franklin Templeton Investment Management Limited Marea Britanie Sucursala din Bucuresti".

Fondul Proprietatea a contestat decizia cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul unui litigiu cu avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a respins, marti, recursul Fondului Proprietatea, mentinand astfel decizia din decembrie 2011 a Tribunalului Bucuresti. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este irevocabila.

Administratorul Fondului Proprietatea arata ca hotararea Tribunalului Bucuresti de anulare a deciziilor AGA din 2010 de la Fondul Proprietatea, printre care numirea Franklin Templeton ca administrator al FP, nu are "impact material asupra Fondului", avand in vedere deciziile actionarilor din cele mai recente adunari.

"In esenta, cererea reprezinta un argument tehnic cu privire la formalitatile administrative necesare pentru convocarea Adunarii Generale a Actionarilor din 6 septembrie 2010 de catre administratorii anteriori ai Fondului. Avand in vedere hotararile separate aprobate in cele mai recente adunari ale actionarilor, administratorul Fondului nu considera decizia Tribunalului ca avand impact material asupra Fondului", se preciza intr-un comunicat al Fondului Proprietatea (FP) transmis in decembrie 2011 Bursei de Valori Bucuresti.

In octombrie 2010, avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat in instanta o parte dintre deciziile AGA de la Fondul Proprietatea, prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal de 30 de zile inainte de AGA.

In 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a admis, in parte cererea reclamantei. Instanta a dispus anularea hotararilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor.

Totodata, Tribunalul a decis si anularea hotararii prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP, precum si a deciziilor actionarilor de revocare a Directoratului si de alegere a membrilor Comitetului Reprezentantilor.

Prin decizia 1 a AGA din 6 septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, actionarii au aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor.

Prin decizia Tribunalului Bucuresti, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar administrator al societatii este din nou Ionut Popescu, afirmau surse din magistratura.

Sfiraiala a contestat si hotararea actionarilor privind listarea Fondului la BVB, insa tribunalul a respins actiunea avocatei.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

La finalul lunii noiembrie 2011, investitorii straini controlau 49,04% din capitalul social subscris al Fondului, actionarii romani aveau 46,77% din titluri, iar Ministerul Finantelor Publice mai detinea 4,19%.

Un pachet de 2,66% din actiuni este indisponibilizat pentru ca statul a subscris titlurile respective, insa nu a participat cu titluri la alte companii in schimbul actiunilor subscrise. Astfel, statul mai poate acorda despagubiri doar in cuatum de 1,53% din actiunile FP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri