Aparitia presupuselor e-mailuri, trimise de Cristian Sima la redactia Hotnews si la jurnalistul Radu Soviani, a schimbat total unghiul de abordare al scandalului. In timp ce toata lumea comenteaza scrisorile, mesajele brokerului, tot mai multi clienti de-ai sai au intrat in panica si au contactat avocati si au inceput demersurile pentru a depune plangeri la organele de urmarire penala.
Update, sambata, ora 01.00: Cristian Sima a intrat in direct la Realitatea TV, unde a recunoscut ca a pierdut banii si ca a fugit de frica. Vezi aici mai multe declaratii.

In cea de-a treia scrisoare, publicata de jurnalistul Radu Soviani pe blogul sau, brokerul recunoaste ca a pierdut banii, dar spune ca nu fuge si nu se ascunde.

Dincolo de drama psihologica din aceste scrisori, mai multi clienti WBS Holding, care nu au avut conturi discretionare, fac tot posibilul sa isi recupereze banii.

Avocatul Dan Stoicescu, Constantinof si Asociatii, poarta discutii cu mai multi clienti WBS Holding, pentru a pune cap la cap toate informatiile si a inainta dosarul autoritatilor de urmarire penala.

In presa se vehiculeaza ideea ca toate conturile clientilor ar fi fost discretionare si, deci, daca se dovedeste ca Sima a pierdut toti banii din contul WBS Holding, nu ar putea fi acuzat de nimic, pentru ca acele persoane si-au asumat riscurile.

In realitate, insa, Stoicescu a discutat cu mai multi clienti pagubiti care nu au conturi discretionare, ci au trimit tot timpul ordine ferme de tranzactionare.

Cele mai recente extrase de cont emise de site-ul WBS Holding, privind situatia contului firmei (nu a conturilor bancare) sunt de pe 4 octombrie. De atunci, clientii nu mai pot scoate situatiile contului. In cazul unor clienti, ultimele extrase de cont indica existenta unor sume de zeci de mii de euro in contul WBS Holding.

Dar banii depusi de clienti in acest cont ajung in doua conturi bancare, deschise la o banca elvetiana si la o alta institutie financiara italiana, iar aceste doua conturi pot fi accesate doar de Cristian Sima.

„Vom continua demersurile catre organele de urmarire penala, pentru a incerca recuperarea banilor. Anumiti clienti de-ai mei nu au mai facut tranzactii de luni bune si ultimul extras de cont indica profit si existenta unor sume de bani. De pe 4 octombrie, contul WBS Holding nu mai elibereaza extrase de cont. Nu se stie daca acei bani mai exista in conturile bancare, daca s-au pierdut, s-au facut tranzactii sau nu cu ei”.

In cea de-a treia scrisoare trimisa de Sima, acesta mentioneaza clar ca a pierdut banii, dupa ce in primele doua doar a indus aceasta idee.

„Nu vreau sa ma scuz ca am pierdut banii, nu caut sa-mi spal imaginea care va fi terfelita si daca miine as veni cu 4 mil cash. Nici nu vreau sa spun <<ati semnat, v-ati asumat riscul , am pierdut, asta e>>, desi asta ar fi calea cea mai usoara si comoda pentru mine. Nu vreau sa candidez pentru ca nu m-ar alege nici mama acuma, nu vreau sa sprijin pe nimeni din clasa politica, nu e nicio conspiratie. Vreau sa urlu adevarul, sunt un Ronin, adica singuratic si voi muri ca un Ronin. Nu ma spijina nimeni acasa, nimeni nu stie unde sunt, desi nu ma ascund, la urma urmei nu exista nici o plangere si nici un mandat”.

O parte din avocatii reprezentati de Dan Stoicescu au depus deja plangeri penale impotriva lui Cristian Sima iar restul vor depune luni, la prima ora.

Cristian Sima incearca sa distraga atentia publicului de la sumele pe care le-a pierdut din conturile clientilor, sau cu care a plecat in strainatate, majoritatea dezvaluirilor brokerului fiind false, considera unul dintre membri care se aflau in Consiliul Bursei de la Bucuresti in 2007.

"Sunt fumigene si aberatii. Prin scrisorile sale incearca sa distraga atentia de la faptul ca niste bani ai unor clienti de-ai sai lipesc. Ce relevanta si ce legatura au faptele relatate de el cu blocarea conturilor acelor oameni? Spune ca nu se ascunde, dar de ce nu spune clar unde se afla atunci? Spune ca a pierdut doar o parte din bani pe care o poate acoperi cu vanzari de active. Atunci de ce nu a facut conferinta de presa in Romania sa explice aceste lucruri? Trebuie sa recunosc totusi ca omul are talentul de a pune in scris niste fapte cu atat de multe detalii incat te conving ca ar fi fost adevarate”, spune unul dintre colegi lui Sima in Consiliul BVB din anul 2007.

Acesta povesteste modul in care Cristian Sima discuta cu oficialii din Consiliul Bursei si cu alti angajati ai BVB in scurta sa perioada in care a reprezentat piata din Bucuresti. Citeste aici articolul complet.

La doua zile de la izbucnirea scandalului privind disparitia brokerului Cristian Sima si a banilor administrati in numele clientilor, vineri au aparut o serie de presupuse scrisori ale acestuia in care se face referire la mai multi clienti si persoane importante din piata de capital romaneasca. Cine sunt acestia?

Stirea publicata miercuri in exclusivitate de Wall-Street.ro privind disparitia lui Cristian Sima a devenit breaking news in toata presa. Amploarea subiectului a generat foarte multe speculatii, asocieri nefericite si informatii pe surse. wall-street.ro a investigat in continuare subiectul. Citeste aici explicatiile oferite de avocatul unor clienti pagubiti, firul evenimentelor dar si cele mai importante declaratii si reactii aparute pe acest subiect.

Vezi aici cea de-a treia scrisoare a lui Sima + primele doua scrisori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri