Putini investitori de pe bursa au fost speriati de scandalul privind plecarea din tara a brokerului Cristian Sima, spun reprezentantii caselor de brokeraj care lucreaza in special cu jucatorii de retail. Chiar daca la nivel de imagine piata de capital va avea de suferit, investitorii care au deja plasamente nu vor renunta la tranzactionare din aceasta cauza, considera acestia.
“Au fost cativa clienti care au sunat sa isi verifice portofoliul, situatia investitiilor, insa nimic generalizat. In niciun caz nu se poate spune ca au inceput oamenii sa renunte la piata din cauza scandalului Sima. Bineinteles, este ultimul lucru de care mai aveam nevoie in conditiile actuale, imaginea pietei pentru publicul larg este afectata, insa majoritatea celor care au deja un cont deschis stiu sa faca diferenta intre o firma autorizata si una neautorizata. Noi de exemplu le oferim clientilor posibilitatea sa tranzactioneze la Viena, dar asta pentru ca suntem autorizati de autoritatile de acolo”, spune Rares Nilas, director general in cadrul BT Securities.

Majoritatea caselor de brokeraj reglementate de catre CNVM care ofera clientilor posibilitatea de a tranzactiona pe pietele externe fie isi externalizaza serviciile prin intermediul unui parteneriat cu o companie de brokeraj autorizata in tara respectiva, fie obtin o autorizatie in nume propriu pentru a intermedia in acea piata.

Cristian Sima intermedia tranzactii pe bursele externe si administra conturile unor clienti care semnasera contracte cu o firma a acestuia, WBS Holding, neautorizata de catre CNVM. Sima facea tranzactiile prin intermediul unui cont propriu, serviciile sale nefiind externalizate printr-o alta firma autorizata in pietele unde se executau ordinele.

“La nivel mediatic este intr-adevar un scandal, cu vedete, cu investitori persoane publice, televiziunile sunt mai panicate, insa efectele sunt minime asupra oamenilor care aveau deja plasamente pe bursa, acestia nu s-au speriat. Nu am avut niciun client care sa ne sune sa ne puna intrebari dupa inceperea acestui scandal”, a declarat Nicolae Ghergus, seful societatii de brokeraj Confident Invest.

Acesta spune ca brokerii autorizati sunt mai degraba loviti de promovarea constanta si agresiva pe care diverse firme de Forex sau alti intermediari neautorizati o practica.

“In SUA, de exemplu, vedem astfel de scandaluri si acolo nu mai spune nimeni ca moare piata din aceasta cauza si tocmai din acest motiv eu spun ca nu vom fi atat de afectati. O astfel de situatie o poti evita doar daca tu, clientul, iti pui niste intrebari cand semnezi contractul cu brokerul si daca ai o minima educatie financiara. Nu ai cum sa opresti platformele neautorizate; cum as putea eu sa concurez cu un broker neautorizat care promite cel putin 10% castig pe luna?”, a mai adaugat Ghergus.

Si brokerii de la IFB Finwest si Tradeville spun nu au existat clienti speriati de cel mai recent scandal din piata de capital romaneasca.

“Nu se poate vorbi despre investitori panicati si asta in special pentru ca mai bine de trei sferturi dintre clientii pe care ii aveam au o cultura economica si isi dau seama care a fost de fapt problema in cazul Sima”, a declarat Octavian Dragolea, director general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest.

„Au fost doua- trei persoane care au sunat sa intrebe doar cum a fost posibil ce s-a intamplat in cazul Sima, insa nu am avut clienti speriati, cu atat mai mult cu cat am trimis o informare catre acestia tocmai pentru a preintampina o situatie de incertitudine dupa izbucnirea scandalului”, a declarat Victor Stanila, PR Manager in cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

Chiar daca brokerii spun ca pentru moment nu sunt afectati de „cazul Sima”, ramane de vazut care vor fi efectele pe termen lung, mai ales in conditiile in care piata se confrunta deja cu o lipsa acuta a investitorilor.

Citeste opiniile redactiei Walll-Street.ro:

Cronologia unui circ mediatic: de la broker fugar, la erou national

si

Cazul Cristian Sima: pericolele capitale care ameninta piata libera



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri