Bursa de Valori incheie a patra sedinta verde

Bursa de la Bucuresti a avansat usor, cu 0,58%, pentru a patra sedinta consecutiv, pe o lichiditate in crestere si asigurata in proportie de 58% de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Erste (EBS).

Piata locala a fost pe verde inca din primele minute, continuand sa urmeze linia burselor externe, iar atentia investitorilor a continuat sa fie axata pe actiunile de regula lichide.

"Au aparut din nou cumparatori pe bluechip-uri (cele mai lichide zece actiuni - n.r.), in conditiile in care sentimentul si apetitul de risc s-a imbunatatit in ultimele zile pentru pietele emergente. Titlurile de stat in Spania si Italia au facut un rally major pe speculatii ca Spania va cere un bailout in zilele urmatoare. Pe aceasta stire au inceput sa se mai activeze cumparatorii si, pe fondul lichiditatii reduse a pietei locale, cresterile preturilor au fost mai vizibile", a afirmat un broker, citat de Mediafax.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,62%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,76% peste nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,95%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat cu 1,19% peste ziua precedenta.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,32%. Titlurile celor cinci SIF-uri au incheiat in crestere cu 0,43% - 1,84%, iar actiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,53%.

Investitorii au continuat sa vizeze in principal actiunile SIF Transilvania (SIF3), cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri dupa primele noua luni. Astfel, pretul acestor titluri a urcat cu 1,84%, la 0,61 lei, dupa ce in precedentele doua zile a avansat cu aproape 7%, pe fondul publicarii activului si profitului la finele primelor noua luni. Actiunile SIF Transilvania au consemnat al treile rulaj din piata, de 3,7 milioane lei.

Societatea a inregistrat in primele noua luni un profit de 196 milioane lei (44,2 milioane euro) si se apropie astfel de castigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut, cand a vandut actiunile BCR catre Erste (EBS).

"Cred ca se cumpara si pentru estimarile de dividend, in special in sectorul SIF-urilor. In ceea ce priveste, cresterea actiunilor Fondului Proprietatea, motivul cred ca este dat de cotatia titlurilor OMV Petrom, care continua sa urce pe volume bune", a afirmat brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 31 milioane lei (6,8 milioane euro), valoare cu 13% peste rulajul de marti, de 27,5 milioane lei (6 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 58% de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (10,4 milioane lei) si Erste (7,7 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut miercuri cu 1,53%, la 0,53 lei, iar actiunile Erste au stagnat la 87 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 688.000 de lei, valoare cu 30% peste rulajul de marti, de 531.000 de lei.
Titlurile firmei Bucur Obor, care administreaza centrul comercial cu acelasi nume din capitala, au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 476.000 de lei, iar pretul a scazut cu 6,25%, la 3 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri