Bursa a crescut cu 0,22%, intr-o piata in care trei deal-uri cu 3,86% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) si tranzactiile negociate cu titluri SIF Oltenia (SIF5), BRD (BRD), SIF Moldova (SIF2) si Banca Transilvania (TLV) au ridicat rulajul la maximul ultimelor 21 de luni.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro), valoare cu mult peste rulajul de joi, de numai 14 milioane lei (3,1 milioane lei).

O lichiditate mai mare decat cea de vineri a fost inregistrata la 23 februarie 2011, cand BERD a iesit din actionariatul BRD, vanzand aproape 5% din actiunile bancii romanesti pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

Rulajul de vineri a fost asigurat in proportie de 91,4% de trei deal-uri cu 3,86% din actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 282,1 milioane lei (62,5 milioane euro). Inca 5,5% din lichiditate a fost sustinua de cate o tranzactie negociata cu titluri SIF Oltenia (6,9 milioane lei), BRD (4,7 milioane lei), SIF Moldova (2,8 milioane lei) si Banca Transilvania (2,4 milioane lei).

Cele mai mari pachete de actiuni Fondul Proprietatea, reprezentand cumulat 3,67% din capitalul social, au fost fost cedate la ora 11:35, la pretul de 0,53 lei, similar ultimei cotatii de joi. Cele doua deal-uri au fost realizate pentru suma de 268,1 milioane lei (59,3 milioane euro).

Brokerii cred ca deal-urile cu actiunile Fondului Proprietatea au fost realizate fie intre fonduri cu acelasi administrator, fie operatiunile fac parte dintr-un transfer de actiuni contra unor warranturi.

Cateva transferuri de actiuni contra warranturi au fost realizate in luna septembrie intre City of London, al doilea actionar al FP, si RBS Bank. Atunci, RBS Bank a preluat actiuni FP pentru care a emis warranturi transferate catre City of London.

Un pachet mai mic de actiuni Fondul Proprietatea, reprezentand 0,19% din capitalul social, a fost vandut la ora 10:55, cand in decurs de un minut au fost realizate si deal-urile cu titlurile SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova si Banca Transilvania.

Intervalul scurt in care au fost realizate deal-urile si preturile in stagnare la nivelul de joi pot indica ca cele cinci pachete de actiuni au fost transferate din portofoliul unui fond catre alt fond, administrate de aceeasi companie.

Exceptand tranzactiile negociate, bursa a continuat sa evolueze in aceeasi nota de apatie, cu variatii usoare ale preturilor si cu rulaje reduse.

Astfel, piata a revenit pe crestere usoara inca de la deschidere, dupa ce in precedentele doua sedinte a scazut cu aproape 1,8%. Deal-urile nu au influentat pretul actiunilor Fondul Proprietatea, SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova si Banca Transilvania pe piata principala.

"Cu exceptia tranzactiilor din piata Deal, volumele raman relativ modeste. Pietele externe au inceput o perioada de corectie si este posibil ca acest lucru sa se reflecte si in Romania in perioada urmatoare, fara a exclude o revenire pe termen scurt. Cred ca evolutia actiunilor Fondului Proprietatea este sustinuta de declaratiile premierului Victor Ponta privind o posibila iesire a Hidroelectrica din insolventa pana la sfarsitul anului si as banui ca acest lucru se va intampla pana la alegeri. Iesirea Hidroelectrica din insolventa ar permite Fondului Proprietatea sa plateasca dividende din profitul din acest an, iar randamentul brut al dividendului ar fi de aproximativ 7%. Totodata, valoarea Hidroelectrica va fi din nou reflectata in activul net al Fondului. Volumele mari de pe acest emitent arata ca inca exista un interes deosebit pentru aceasta actiune", a afirmat un broker.

Pe piata principala, titlurile Fondului Proprietatea au inregistrat un rulaj de 2 milioane lei, iar pretul a incheiat in crestere cu 1,42%, la 0,5375 lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era la nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,28%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat cu doar 0,14% peste nivelul de joi.

Tranzactiile de pe piata principala au insumat doar 9,4 milioane lei (2,1 milioane euro), suma din care 42% au reprezentat transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (2 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (aproape 2 milioane lei).

Operatiunile de pe piata Rasdaq au depasit usor 1 milion de lei, aproape 94% din lichiditateafiind asigurata de un deal cu 0,95% din actiunile Prospectiuni (PRSN), de 956.000 de lei si operat la un pret similar ultimei cotatii de joi.

Tranzactia a fost realizata la 10:55, cand au fost efectuate si deal-urile cu actiuni SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova, Banca Transilvania si cu 0,19% din titlurile Fondului Proprietatea, astfel ca este intarita presupunerea ca pachetele de titluri au fost transferate intre fonduri administrate de aceeasi companie.

Pe piata principala, actiunile Prospectiuni au consemnat un rulaj de doar 7.600 de lei, iar pretul a stagnat la 0,141 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,4%.

Liderii din zona euro au in fata o noua runda de negocieri pe marginea prapastiei pentru salvarea Greciei, dupa ce creditorii internationali nu au reusit un acord privind reducerea datoriilor statului elen, care se apropie periculos de default-ul unor plati de 5 miliarde de euro, saptamana viitoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri