Transelectrica (TEL) este surpriza inceputului de an pe bursa, actiunile transportatorului de energie ajungand sa creasca luni cu peste 6%, asta dupa ce in ultima sedinta de anul trecut compania mai castigase inca 10%. Analistii spun ca Transelectrica are sanse sa inregistreze in 2013 cel mai buna an de la listare, cresterea tarifelor urmand sa aiba o influenta puternic pozitiva asupra profitabilitatii.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat saptamana trecuta majorarea unor tarife percepute de bursa de energie OPCOM pentru participantii la piata angro, cu 23,3%, si de Transelectrica, pentru transportul energiei, cu 12,7%, si pentru serviciul de sistem, cu 6,8%.

Tariful mai mare cu 12,7%, precum si o crestere estimata de 1,5% a volumului de vanzari, va face din 2013 poate cel mai bun an de la listare pentru Transelectrica. In mod simplist, profitabilitatea ar trebui sa creascacel putin cu procentul cu care a fost marit tariful de transport, inmultit cu cresterea vanzarilor”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Transelectrica s-a listat in 2006, an in care compania a facut un profit net de 277 mil. lei. In urmatorii ani rezultatele financiare ale transportatorului au fluctuat puternic, ajungand de la un minim de 6,1 mil. lei, la cel mult 90,9 mil. lei.

Investitorii au intrat puternic la cumparare pe actiunile Transelectrica in sedinta de luni, urcand pretul acestora cu 6,6%.Titlurile TEL au inchis ziua la 13,4 lei/unitate. Actiunile companiei au fost printre cele mai tranzactionate de pe Bursa de la Bucuresti, ajungand la un rulaj de 3,1 milioane lei, cel mai mare din ultimele sase luni.

“Tariful Transelectrica trebuia majorat de catre ANRE inca de anul trecut insa autoritatea a refuzat, nemultumind compania cat si investitorii. Cresterea de acum este semnificativ peste rata inflatiei, fapt ce arata ca ANRE a recunoscut niste datorii din anii precedenti”, a declarat Caruntu.

Profit mai mare dar dividende mai mici pentru Transelectrica


Cresterea profitabilitatii Transelectrica ar trebui in mod normal sa se vada si in dividendele pe care compania le va distribui actionarilor in urmatorii ani, insa perspectivele in aceasta privinta nu sunt foarte bune.

“La capitolul dividende Transelectrica are o problema: compania trebuie sa desfasoare un program important de investitii, parte din strategia energetica a Romaniei. TEL va trebui sa integreze in sistem centralele eoliene si eventualele noi unitati ale Centralei de la Cernavoda. Toate presupun niste costuri care nu vor putea fi sustinute din surse proprii daca aproape tot profitul este distribuit actionarilor”, mentioneaza analistul BCR.

Companiile de stat sunt obligate in prezent sa distribuie 90% din profit catre actionari sub forma de dividende. Transelectricasi in special Transgaz, doua dintre companiile romanesti de utilitati listate pe bursa, au obisnuit in ultimii ani investitorii cu randamente importante ale dividendelor.

Transelectrica ar trebui sa revina la o rata de distributie de circa 50% pentru a-si mentine echilibrul financiar. Rata actuala nu va putea sa fie sustinuta in urmatorii ani. In momentul de fata actiunea TEL nu este una pe care sa o cumperi pentru dividende, ci mai degraba merita cumparata deoarece te astepti ca peste 5-10 ani sa aiba o valoare de piata mult mai buna”, este de parere Mihai Caruntu.

Transelectrica a incheiat primele noua luni din 2012 cu un profit net de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), de aproape opt ori sub cel din perioada similara a anului trecut, rezultatele fiind afectate de scaderea exportului de electricitate din Romania precum si scaderea usoara a cererii din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri