Dupa trei decenii de scadere, dobanzile din SUA sunt aproape de zero, iar unii experti de pe Wall Street considera ca piata obligatiunilor americane a devenit un balon speculativ care este pe cale sa explodeze, potrivit CNN Money, preluat de Mediafax.

Aproape 40% dintre cei 32 de analisti si manageri de investitii intervievati de CNN Money considera ca dobanzile vor incepe sa creasca in acest an, iar alti 30% considera ca trendul va fi remarcat in 2014.

Rezerva Federala a SUA anticipeaza ca nu va ridica dobanda de politica monetara, aflata acum aproape de 0%, mai devreme de anul 2015.

In decembrie, banca centrala americana a anuntat ca va mentine o politica monetara de stimulare a economiei pana cand somajul va cobori sub 6,5%, evolutie previzionata de Fed pentru 2015.

"La fel ca in cazul Japoniei, dobanzile scazute pot fi mentinute pentru o perioada indelungata, insa in prezent se pare ca toate stelele s-au aliniat in favoarea cresterii dobanzilor. In final nu conteaza prea mult daca se va intampla in 2013, 2014 sau 2015. Ceea ce conteaza este sa nu ai in portofoliu obligatiuni atunci cand dobanzile vor incepe sa creasca", comenteaz- un analist american pentru CNN Money.

Valoarea obligatiunilor scade cand dobanzile cresc. Perspectiva cresterii dobanzilor in SUA este ingrijoratoare in special pentru investitorii privati, care s-au grabit sa preschimbe portofoliile de actiuni pe obligatiuni in urma crizei financiare de acum patru ani.

Investitorii individuali au investit aproape 210 miliarde de dolari in obligatiuni de la inceputul anului 2008, retragand in aceeasi perioada 700 miliarde de dolari din actiuni. Numai in 2012, obligatiunile au atras 90 miliarde de dolari de la investitori privati, in timp ce actiunile au pierdut 150 miliarde de dolari.

Totodata, "aglomeratia" de pe piata obligatiunilor reprezinta un pericol suplimentar, considera un analist al Schaeffer's Investment Research.

"Daca am invatat ceva in ultimii 100 de ani de istorie a pietelor, este ca atunci cand multimea merge intr-o directie ar trebui sa te orientezi invers", spune el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Setari Cookie-uri