Modelul polonez si bursa din Varsovia a fost, cel putin in ultimii ani, tinta pe care liderii pietei de capital romanesti si-au stabilit-o si invocat-o in toate discursurile publice. Inceputul de an nu a fost deloc bun pentru vecinii polonezi, dupa ce CEO-ul Ludwik Sobolewski a fost suspendat din functie la finele lunii decembrie si in presa au aparut informatii ca ar fi suspectat de conflict de interese.

Conform presei poloneze, ministerul de finante investigheaza deja posibilul conict de interese in care ar fi implicat Sobolewski. Se pare ca acesta s-a folosit de pozitia sa pentru a strange fonduri de la companii listate pe bursa pentru un film comercial in care iubita sa, Anna Szarek, ar avea rolul principal. Cazul este investigat de Oficiul Anti-Coruptie din Polonia.

Publicatia Puls Biznesu relateaza ca Emil Stepien, unul din apropiatii sefului WSE, a trimis e-mailuri companiilor listate pe bursa, in care solicita strangeri de fonduri pentru filmul “Razbunarea lui Pharos”.

Publicatia transmite ca destinatarii mailurilor s-ar fi simtit sub presiune sa investeasca in film, de teama ca daca refuza, relatiile companiei reprezentate cu bursa ar fi avut de suferit, transmite www.thenews.pl.

De asemenea, se pare ca un audit intern ar fi ridicat problema implicarii lui Sobolewski in strangerea de fonduri si i-ar fi cerut demisia, lucru pe care la refuzat.

Iubita sefului WSE, Anna Szarek, este o actrita in varsta de 27 de ani. Sobolewski este in conducerea WSE din 2006. Bursa a fost privatizata in 2010, dar ministerul are inca majoriatea voturilor.

Eventualele schimbari de management nu vor intarzia procesul de adoptare a unui nou sistem de tranzactionare, spun oficialii bursei poloneze, citati de Bloomberg.

Astfel, conducerea interimata a fost preluata de Adam Maciejewski, care ar trebui sa se ocupe de introducerea Universal Trading Platform, programata pentru jumatatea lunii martie.

Bursa din Varsovia a cumparat sistemul UTP de la NYSE Euronext pentru a inlocui platforma actuala si a eficientiza tranzactiile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Daianu, despre cresterea pensiilor: Nu exista un simt al proportiilor