Mai mult, se pare ca delegatia FMI a avut o intalnire cu reprezentantii CNVM, in care s-a dezbatut inclusiv acest subiect. Informatia nu a putut fi confirmata de oficialii institutiilor.

Una dintre scrisorile catre FMI a fost trimisa de Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si Asociatii, specializat in piete de capital. Acesta a explicat contextul actual al sectorului financiar romanesc, initiativa Guvernului de a infiinta Autoritatea de Supraveghere Financiara pana pe 15 martie dar si modalitatea prin care s-au facut numirile in noua conducere a CNVM.

In adresa oficiala, Stoicescu explica procedurile prin care un comisar CNVM trebuie sa fie numit, validat de comisiile de specialitate si de parlament, dar mentioneaza ca acestea “nu au fost respectate in cazul numirilor din martie 2012”.

“Nu toate persoanele validate in functiile de comisari, in martie 2012, indeplinesc cerintele in vigoare legat de experienta in domeniu. Astfel, numirile politice in conducerile institutiilor de supraveghere nu respecta cerintele legale si pot avea repercursiuni negative asupra pietei. In opinia mea, si nu doar a mea, numirile conducatorilor noii institutii de supraveghere trebuie facute conform legii si membrii trebuie sa aiba experienta in sectorul financiar si studii in domeniu”, mentioneaza Stoicescu in adresa catre FMI.

Citeste si:

In acest context si luand in considerare implicarea FMI si a Bancii Mondiale in relatiile dintre Guvern si autoritatile financiare, semnatarii scrisorii solicita FMI sa se implice, cel putin la nivel de discutie si semnalare, in modul in care va fi realizata numirea conducerii Autoritatii unice de supraveghere (avand la baza criterii de competenta, experienta in domeniu si profesionalism), in sensul respectarii legilor in vigoare si pentru crearea unui cadru propice dezvoltarii pietei de capital din Romania.

Scrisori asemanatoare au fost trimise si de alte persoane active in piata de capital, care au ales sa nu isi dezvaluie numele.

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor la sefia autoritatilor care reglementeaza piata financiara romaneasca, asa cum se intampla deja in cazul mai multor piete internationale.

Citeste si: Ce vrea piata de capital de la institutia de supraveghere