Pfizer pregateste cea mai mare oferta publica de la Facebook incoace

Grupul american Pfizer va lista compania de medicina veterinara Zoetis la bursa de la New York, cea mai mare oferta publica de la cea derulata de Facebook in luna mai a anului trecut, pariind pe cresterea cererii pentru produse destinate ingrijirii si sanatatii animalelor, transmite Bloomberg.

Oferta va incepe joi, Zoetis scotand la vanzare 86,1 milioane de actiuni la preturi in intervalul 22-25 dolari pe unitate. La mijlocul acestui interval, valoarea de piata a companiei ar fi de 11,8 miliarde de dolari, informeaza Mediafax.

La un pret de 25 de dolari, listarea ar aduce companiei si actionarilor fonduri de 2,2 miliarde de dolari, cea mai mare oferta publica derulata vreodata in industria medicinei veterinare.

Momentul ales pentru listarea Zoetis este favorabil, indicii bursieri de la New York fiind la maximele ultimilor 5 ani. Pfizer incearca sa simplifice structura grupului si sa se concentreze pe dezvoltarea de noi medicamente. Novartis si Bayer au fost in carti anul trecut pentru preluarea Zoetis, potribit unor surse apropiate situatiei, reflectand interesul ridicat pentru afaceri in industria ingrijirii animalelor si medicinei veterinare.

Pfizer, cea mai mare companie farmaceutica din lume dupa vanzari (61,2 miliarde de dolari anul trecut), ofera pe bursa 17% din actiunile Zoetis, cea mai mare listare dupa cea derulata anul trecut de Facebook, cand reteaua de socializare a atras 16 miliarde de dolari de la investitori si a fost evaluata la peste 100 miliarde de dolari.

Actiunile Zoetis vor debuta vineri la New York, listarea fiind intermediata de JPMorgan Chase, Bank of America si Morgan Stanley.

Infiintata in 1952 de Pfizer, Zoetis a avut anul trecut vanzari de 4,3 miliarde de dolari, cu o cota de piata de aproximativ 20%.

Pfizer a vandut anul trecut catre grupul elvetian Nestle divizia de alimentatie pentru nou-nascuti cu 11,9 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri