3.500 de lei pe luna este suma fixa pe care o firma de brokeraj de pe Bursa va trebui sa o plateasca daca noua politica de tarifare a BVB va fi aprobata in Adunarea Actionarilor. In acelasi timp, cine face tranzactii mai mari, plateste comisioane mai mici. Masura starneste controverse in piata, marile case de brokeraj fiind in favoarea acesteia, in vrememe ce brokerii de talie medie sau mica sunt de parere ca BVB se va alege doar cu falimente in randul intermediarilor.
Consiliul Bursei de la Bucuresti (BVB) vrea sa reduca toate comisioanele variabile cu 20% pentru actiuni, si cu 10% pentru produsele structurate. In prezent, comisionul total de tranzactionare la actiuni este 0,162%, in noua varianta acesta urmand sa scada pana la 0,13%.
De asemenea, comisionul va fi redus cu inca 5% pentru fiecare 50 de milioane lei pe care o casa de brokeraj le-a intermediat in ultima luna, pana chiar la o reducere ipotetica de 100%.

Sase firme de brokeraj au reusit in ultima luna sa intermedieze tranzactii care sa depaseasca 50 mil. lei, in vreme ce doar Swiss Capital si Wood & Co. au depasit pragul de 100 mil. lei.

In aceste conditii este evident ca pentru casele de brokeraj de talie mica vor creste costurile de tranzactionare, in vreme ce firmele majore vor beneficia de noul sistem de tarifare.

BVB: Nu facem opere de caritate, suntem intr-o piata concurentiala


Sefii Bursei spun ca se asteapta ca noua politica de tarifare sa incurajeze brokerii sa intermedieze tranzactii cat mai mari, astfel incat rulajele sa creasca pe BVB.

„Ne asteptam la o crestere a lichiditatii cu 15% in urmatoarele 12 luni. Este o masura care ne aliniaza cu pietele din regiune: in Austria, Polonia, Ungaria sau Cehia comisioanele fixe reprezinta intre 8,4% si 48,8% din costurile de tranzactionare, la noi, in prezent, comisioanele variabile reprezinta 99% din costuri”, a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

„Nu facem opere de caritate, piat brokerajului este una concurentiala. Bineinteles ca noile tarife nu vor putea sa multumeasca pe absolut toata lumea”, a mai adaugat Victor Cionga, directorul BVB.

Chis, Broker Cluj:Daca un broker nu poate sa faca 3.500 lei pe luna, mai bine pleaca acasa


Grigore Chis, directorul Broker Cluj, singura firma de brokeraj listata pe Bursa, spune ca masura avantajeaza societatea pe care o conduce.

“Am facut un calcul pe ultimele sase luni si este o masura care pentru noi este buna. Reducerea de 20% a comisioanelor variabile ne acopera comisionul fix de 3.500 de lei. Daca tu ca broker nu poti sa faci 3.500 de lei pe luna atunci mai bine pleci acasa. Si la nivel european exista comisioane fixe asa ca intram intr-o normalitate”, spune Chis.

Broker Cluj a urcat pe locul patru in topul brokerilor de luna trecuta, dupa ce a intermediat tranzactii cu o valoare totala de 62,9 mil. lei.

Nilas, BT Securities: Abordare normala. Comisioanele de pana acum ii faceau pe brokerii importanti sa plece din piata


Rares Nilas, seful BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, spune ca noua abordare a BVB este una absolut normala, mai ales in conditiile in care pana acum brokerii care faceau tranzactii multe plateau automat si comisioane mai mari decat firmele de brokeraj cu activitate redusa.

“Nu era normal sa platesti mai mult cu cat faci tranzactii mai multe. Este unul dintre motivele care a stat la baza retragerii anumitor firme importante din piata anii trecuti. Toate pietele din regiune acorda reduceri de comisioane pentru firmele care intermediaza schimburi mai multe”, a declarat Rares Nilas.

ING, RBS, OTP si Unicredit si-au inchis diviziile de brokeraj de pe BVB in 2012.

BT Securities a ocupat locul cinci in topul brokerilor in luna ianuarie, cu rulaje intermediate in valoare de 53,3 mil. lei.

Micu, NBG Securities: Daca ai tranzactii de minim 11 mil. lei/luna, noile comisoane te avantajeaza


Cristian Micu, director general NBG Securities, afirma ca noile comisioane vor avantaja firmele de brokeraj care reusesc sa intermedieze schimburi lunare de peste 11 mil. lei.

„Avand in vedere ca break-evenul pentru noile modificari de comisioane este in jur de 11mil. lei tranzactii lunare, noi ne consideram avantajati de aceasta decizie intrucat vom economisi mai mult din reducerea comisionului variabil decat comisionul fix lunar de 3,500 RON.

Salutam propunerea conducerii bursei de a se alinia la structura comisioanelor din pietele dezvoltate si credem ca o reducere a comisioanelor atat de partea BVB cat si CNVM ar impulsiona volumul zilnic tranzactionat pe piata”, a declarat seful NBG.

Acesta subliniaza ca piata bursiera din Romania este printre cele mai scumpe din Europa. De asemenea, nivelul ridicat al comisioanelor impreuna cu oferta scazuta de companii de calitate listate si nivelul scazut de educatie financiara al populatiei sunt principalii factori care au tinut in loc volumele de tranzactionare, mai adauga Cristian Micu.

Isac, Estinvest: In 6 luni o parte din brokeri se vor retrage. BVB ar putea sa nu se aleaga cu nimic

Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest, considera ca masura este “pripita” si ar putea in cele din urma sa se intoarca impotria BVB.

“Suntem 50 de brokeri in piata. Bursa si-a facut poate socoteala ca va incasa 3.500 lei pe luna de la fiecare, deci 2,1 mil. lei pe an. Ce se intampla insa peste sase luni cand probabil 10-15 brokeri nu vor mai putea sa activeze si se vor retrage? Bursa va avea venituri fixe mai mici, pentru ca mai putine firme platesc comisioane fixe, in vreme ce si veniturile variabile scad, din moment ce comisioanele variabile au fost reduse cu 20%”, a declarat Isac.

Acesta spune ca o propunere mult mai buna ar fi fost ca fiecare firma de brokeraj sa plateasca in fiecare luna un comision procentual din tranzactiile facute, insa nu mai mic de 3.500 lei - practic includerea tarifului fix in comisionul variabil.

Estinvest a avut un rulaj de 19,8 mil. lei in luna ianuarie, ocupand locul 14 in topul brokerilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri